Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Fehér György

Fehér György

Televíziófilmes pályázat

 

Televíziófilmek gyártását támogató pályázatát Fehér György emlékének adózva keresztelte el anno a Médiatanács. Legfeljebb 70 perc hosszúságú televíziófilmek, valamint legfeljebb 2 epizódból álló, epizódonként minimum 25, maximum 50 perc hosszúságú televíziófilm-sorozatok kaphattak támogatást.

Fehér György formabontó televíziós munkái újítóan hatottak a filmnyelv eszköztárára. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr szakán. 1980–1982 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője volt. Több filmben szereplőként is részt vett.
Rendkívüli főiskolás vizsgafilmjével, Shakespeare III. Richárd című tv-filmjével robbant be a filmes szakmába. Az ő nevéhez fűződik József Attila verseinek és életútjának televíziós feldolgozása. Életének utolsó évtizedében két nagyjátékfilm forgatására is lehetősége nyílt. A Szürkület (1990) - mely Tarr Béla későbbi filmjeinek stílusára is hatott - különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén, valamint elismeréseket gyűjtött be Locarnóban és Strasbourgban. Az 1998-as Szenvedély című játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját, a legjobb női és férfi színésznek járó elismerést, az operatőri díjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját. Utóbbi alkotása ugyancsak több nemzetközi elismerésben részesült.

További információk

A Magyar Média Mecenatúra program alkotói pályázatai a közelmúlt mozgóképszakmai jogszabályváltozásaira tekintettel megszűntek. A televíziós bemutatásra szánt alkotások támogatásával a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. foglalkozik. A Nemzeti Filmintézet online pályázati felületén 2020. február 17-től lehetséges a pályázatok benyújtása.

Bővebben:
http://nfi.hu/hu/hirek/a-nemzeti-filmintezet-kiirta-a-televizios-palyazatokat

http://nfi.hu/hu/palyazat_valaszto

2020. január 1-jétől a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös támogatási programjában kizárólag televíziós és rádiós médiaszolgálatók számára biztosít anyagi hozzájárulást, közszolgálati célú televíziós és rádiós műsorszámok készítésére (TVÁLLANDÓ2020, RÁDIÓÁLLANDÓ2020). Az állandó műsorszámok támogatását célzó pályázati eljárások mellett, külön eljárásban segíti továbbá a közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeinek rendezését (REZSI2020), valamint a közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók folyamatos médiaszolgáltatásának biztosításával összefüggő műszaki fejlesztéseket (KMUSZ2020).

Bővebben:
http://tamogatas.mtva.hu