Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Történelmi dokumentumfilm 2

Nemeskürty István

Történelmi dokumentumfilm pályázat

 

A 2014-ben indult történelmi dokumentumfilm pályázatot Nemeskürty István nevével hirdette meg a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. A kiírás célja értékes, magas színvonalú, archív anyagok újrafelhasználásával készülő, XX-XXI. századi történelmi eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó történelmi dokumentumfilmek gyártásának támogatása volt. A bírálat során – egyebek mellett – előnyben részesült az a pályázó, aki nagy történelmi évfordulókkal – így különösen az I. világháborúval, illetve az 1956-os eseményekkel – kapcsolatos témát dolgozott fel.

„A múltat nem lehet tőlünk elvenni. De az csak akkor a mienk, ha ismerjük".

Széchenyi-, József Attila-, Balázs Béla díjas és Kossuth-nagydíjas író, műfordító, irodalom- és filmtörténész, forgatókönyvíró, aki a Budapest Filmstúdió, majd később a MAFILM vezetőjeként meghatározó szerepet vállalt a 60-as évek elejétől kezdődően a magyar mozgóképművészet megújításában. Itt készültek Várkonyi Zoltán máig népszerű, romantikus Jókai Mór feldolgozásai, valamint az általa forgatókönyvíróként jegyzett hatalmas népszerűségnek örvendő Egri Csillagok. Közel három évtizeden át foglalkozott filmgyártással, irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el, több mint 30 elsőfilmes alkotó indulhatott útjára, többek között Jancsó Miklós, Gaál István, Mészáros Márta, Gothár Péter, Bereményi Géza. Irodalomtudományi munkássága elsősorban a 16. és 17. századi magyar irodalomtörténetre terjedt ki, a 20. századi magyar filmtörténet egyik legjelentősebb kutatója. Termékeny és nagy hatású író volt, több mint 50 kötet fűződik a nevéhez. 1998-tól 2000-ig kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezője és irányítója volt. Kulturális és művészeti életünk jelentős spektrumát átölelő sokoldalú munkássága, a magyar játékfilmkészítés több mint negyedszázados irányítása, irodalom-, művelődés- és bibliatörténeti művei, forgatókönyvei, gazdag publikációs tevékenysége példaértékű.

A Médiatanács Nemeskürty István munkássága előtt tisztelegve, alkotói tevékenységét kiemelkedő értéknek és jövőbemutató példának tekintve hirdette meg történelmi dokumentumfilmes pályázatát.

További információk

A Magyar Média Mecenatúra program alkotói pályázatai a közelmúlt mozgóképszakmai jogszabályváltozásaira tekintettel megszűntek. A televíziós bemutatásra szánt alkotások támogatásával a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. foglalkozik. A Nemzeti Filmintézet online pályázati felületén 2020. február 17-től lehetséges a pályázatok benyújtása.

Bővebben:
http://nfi.hu/hu/hirek/a-nemzeti-filmintezet-kiirta-a-televizios-palyazatokat

http://nfi.hu/hu/palyazat_valaszto

2020. január 1-jétől a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös támogatási programjában kizárólag televíziós és rádiós médiaszolgálatók számára biztosít anyagi hozzájárulást, közszolgálati célú televíziós és rádiós műsorszámok készítésére (TVÁLLANDÓ2020, RÁDIÓÁLLANDÓ2020). Az állandó műsorszámok támogatását célzó pályázati eljárások mellett, külön eljárásban segíti továbbá a közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeinek rendezését (REZSI2020), valamint a közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók folyamatos médiaszolgáltatásának biztosításával összefüggő műszaki fejlesztéseket (KMUSZ2020).

Bővebben:
http://tamogatas.mtva.hu