Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Cserés Miklós

Cserés Miklós

Rádiójáték pályázat

 

A Médiatanács új pályázatának névválasztásával, a magyar rádiózástörténet egyik legismertebb hangjátékrendezője előtt tiszteleg. A 2014-ben elindult pályázat célja, hogy olyan, az utóbbi évtizedekben megváltozott rádióhallgatási szokásokhoz igazodó dramatizált hangjáték vagy hangjátéksorozat gyártását támogassa, amely minden korosztályhoz eljuthat.

Cserés Miklós rádiórendező (1914-1981), Jászai-díjas, érdemes művész. Szegeden, Münchenben és Berlinben végezte az egyetemet, tanári diplomát és színháztudományi doktorátust szerzett. Ösztöndíjjal Max Reinhardtnál is tanult Bécsben, 1941–42-ben a Burgtheater segédrendezője volt. A színház elméleti kérdései is izgatták, a negyvenes évek első felében érdeklődése mégis elsősorban a „láthatatlan színház” felé fordult. 1942-től dolgozott a Magyar Rádiónál rendezőként, közben 1956–58-ban fődramaturg volt az akkor szárnyait bontogató televíziónál. Pályája legnagyobb sikereit hangjátékok rendezésével aratta. Életútjának csúcspontján a Magyar Rádió önálló színtársulattal is büszkélkedhetett, aminek vezetőjeként ő volt a legszilárdabb pont. 1969-től 1974-ig a Tömegkommunikációs Kutatóközpont főszerkesztője volt. Életművét a kulturális kormányzat két alkalommal is elismerte: 1964-ben Jászai-díjat, 1974-ben Érdemes művész kitüntetést kapott. A hangjátékrendezés mellett számos könyvet is írt a rádiórendezésről és az esztétikáról.

CSERÉSMIKLÓS2016

A bírálóbizottság:

elnök:
Pelyach Gergely rádiós szerkesztő, műsorvezető

tagok:
Péczely Dóra szerkesztő, kritikus
Törőcsik Zsolt szerkesztő, műsorvezető

Az évi keretösszeg:
50 000 000 Ft 

Az egy alkotásra jutó támogatás:
- hangjáték gyártására legfeljebb 20.000 Ft/perc.
- a gyártási költségeken túl a rádiós szövegkönyv írására további 1.000.000 Ft számolható el a támogatás terhére állapotértékként.

bővebb információ