Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Dargay Attila

Dargay Attila

Animációs sorozat pályázat

 

A magyar animáció történetének egyik legnépszerűbb alkotójára emlékezve hirdette meg pályázatát a Médiatanács 2014-ben. A kifejezetten animációs filmsorozatok gyártását megcélzó támogatás célja az volt, hogy a magyar animáció világszínvonalon dolgozó alkotói minél több segítséget kapjanak ahhoz, hogy munkájuk a mai televíziózási szokások igényeihez igazítva, korszerű formában jelenhessenek meg a hazai és a nemzetközi mozgóképes piacokon. A pályázati eljárás - mely háromszakaszos volt - a már támogatásban részesített gyermek, ifjúsági és családi témájú animációs filmsorozatok további epizódjai gyártásának és korábban már támogatott teljes sorozatok egész estés animációs TV-filmekké alakításának vissza nem térítendő támogatására jött létre.

Dargay Attila (1927-2009) Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregény rajzoló. 1945-től a Képzőművészeti Főiskolán tanult, de 1948-ban "osztályidegenként" kitették az intézményből. 1951-ben a Nemzeti Színháznál volt díszletfestő illetve a rajzfilmgyárban gyakornok. Az első magyar színes rajzfilm, A kiskakas gyémánt félkrajcárja elkészítésében is részt vett Macskássy Gyula mellett 1951-ben. Három évvel később már rajzfilmtervezőként, 1957-től pedig rendezőként dolgozott az akkor induló Pannónia Filmstúdióban. Hihetetlen érzékkel talált rá a veretes irodalmi alapanyagra, amelyekhez legendássá váló, kedves és szeretetre méltó figurákat rajzolt. Hallatlan népszerűségét egész estés rajzfilmjeivel érte el, talán legnagyobb sikere a sorozatként elkészült, majd egész estés filmmé összeállított Vuk. Életművének legjelentősebb részét animációs sorozatai tették ki, olyan ismert filmekben dolgozott, mint a Pom Pom meséi és A nagy ho-ho-ho horgász. A Pannónia első nagyjátékfilmes kasszasikerét, a Lúdas Matyit is ő rendezte 1976-ban. A Vukot és a Lúdas Matyit is 2,4 millióan látták moziban, így ezek lettek a Pannónia legnézettebb egészestés rajzfilmjei. Zsenialitása megkérdőjelezhetetlen, alkotásainak sikereit nemcsak a szakmai elismerések, filmjeinek népszerűsége, hanem nézettségi mutatói is igazolják. Történeteivel minden korosztályt meg tudott szólítani.

További információk

A Magyar Média Mecenatúra program alkotói pályázatai a közelmúlt mozgóképszakmai jogszabályváltozásaira tekintettel megszűntek. A televíziós bemutatásra szánt alkotások támogatásával a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. foglalkozik. A Nemzeti Filmintézet online pályázati felületén 2020. február 17-től lehetséges a pályázatok benyújtása.

Bővebben:
http://nfi.hu/hu/hirek/a-nemzeti-filmintezet-kiirta-a-televizios-palyazatokat

http://nfi.hu/hu/palyazat_valaszto

2020. január 1-jétől a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös támogatási programjában kizárólag televíziós és rádiós médiaszolgálatók számára biztosít anyagi hozzájárulást, közszolgálati célú televíziós és rádiós műsorszámok készítésére (TVÁLLANDÓ2020, RÁDIÓÁLLANDÓ2020). Az állandó műsorszámok támogatását célzó pályázati eljárások mellett, külön eljárásban segíti továbbá a közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeinek rendezését (REZSI2020), valamint a közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók folyamatos médiaszolgáltatásának biztosításával összefüggő műszaki fejlesztéseket (KMUSZ2020).

Bővebben:
http://tamogatas.mtva.hu