Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) filmarchívuma

Levelezési cím: 1980 Budapest, Pf. 11.
Székhely: 1072 Budapest, Akácfa u. 15.
Központi telefonszám: + 36 1 461-65-00
E-mail cím: bkv@bkv.hu

A BKV megrendelésére készült filmek archívuma nem kifejezetten dokumentációs gyűjteményben lelhető fel. A cég szentendrei járműmúzeumában őrzött tekercsek a BKV Humánügyi Főosztály Oktatási Iroda audiovizuális stúdiójának kezelésében állnak. 

bkv-1A gyűjtemény tematikai rendszere a néhány száz címet felölelő gyűjteményben az alábbi csoportosítások szerint került osztályozásra: KRESZ, műszak, villamos, HÉV, Millenniumi Földalatti vasút, vasút, metró, autóbusz, trolibusz, munkavédelem, ismeretterjesztő, szórakoztató. A filmek tartalma sok tekintetben azonosságot mutat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Archívumában őrzött filmekével. Az átfedés mellett azonban itt is található szép számmal olyan film, amelynek készítője ugyan a KÖZDOK (Közlekedési Dokumentációs Vállalat) volt, a kópia mégsem található meg a Közlekedési Múzeum gyűjteményében.

A filmanyagok technikai specifikációja és hozzáférhetősége: a tartalmakat vegyes típusú hordozókon tárolják, egy jelentős részük videón is megtekinthető. A filmanyagok zöme 16 mm-es filmszalagon is megvan, amelyek fizikai állapota meglehetősen vegyes. A filmeket egyszer már digitalizálták, így nagy részük elektronikus formában, SD vagy annál gyengébb minőségben elérhető. A gyűjtemény katalógusa online nem elérhető. Felhasználás esetén a szerzői jogok tisztázása a felhasználót terheli.

Városi Tömegközlekedési Múzeum

2000 - Szentendre, Dózsa György út 3. (HÉV-végállomás)
Telefon: +36 (1) 461-6500
E-mail: muzeum@bkv.hu