Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum filmarchívuma

Budapest, 1146 Városligeti krt. 11.
Levelezési cím: 1426 Budapest. Pf. 37.

A Közlekedési Múzeum országos gyűjtőkörű, állami fenntartású létesítmény, Magyarország egyik legrégibb alapítású, műszaki jellegű múzeuma. Központi épületén kívül több budapesti és vidéki kiállítóhellyel is rendelkezik. 2008 novemberében a Közlekedési Múzeumot összevonták az Országos Műszaki Múzeummal. Az új intézmény neve: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A múzeumegyüttes több épületben rengeteg fajta műtárgyat őriz. A városligeti gyűjtemény fontos és jelentős része a fénykép- és filmarchívum, amely keresett és sokat idézett anyaga a magyar közlekedés történetének. A Közlekedési Múzeum Fotóarchívuma több mint százezer negatívot tartalmaz, amely a közlekedéstörténet valamennyi ágát felöleli, áganként, tematikus szakcsoportokba foglalva. A fotók kutatókartonokon tekinthetők meg, leírással, vonatkozó adatokkal. A Közlekedési Múzeum Archívuma a Tatai út 13. szám alatt található. A gyűjtemények - Képtár, Rajztár, Okmánytár, Térképtár, Kézirattár, Plakáttár, Menetjegygyűjtemény, Képes levelezőlap-gyűjtemény, stb. - kizárólag kutatási engedéllyel látogathatók, amelyet írásban kell kérni a Dokumentációs Osztály vezetőjétől.

kozdokA filmtár a Városligeti épületben található és első sorban az egykori Közlekedési Dokumentációs Vállalat, ismertebb nevén a KÖZDOK által készített filmeket őrzi, melyek között többnyire szakmai oktatófilmek és dokumentációs anyagok vannak, de megtalálható köztük a hatvanas évektől kezdőden készített Közlekedési Filmhíradók valamennyi száma is. A gyűjtemény szakmai anyagát a játékfilmes eszközökkel megrendezett agitkák és propagandafilmek tucatjai higítják. Ezekben a rövidjátékfilmekben profi színészek közreműködésével mutatják be a helytelen és helyes munkavégzést ésközlekedést. A gyűjtemény egy része az OKBT, azaz az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács által, első sorban közlekedési és egészségvédelmi céllal készített oktatófilmekből áll. Legkorábbi anyagai a harmincas évekből származó amatőrfilmek, amely a gyűjteménybe a harmincas évek során, különböző hagyatékok révén került a filmtárba. Ugyancsak érdekes és izgalmas fejezete a filmgyűjteménynek az az oktatófilmsorozat, ami a Rákosi-korszakban készült és amelynek témája a helyes vasúti munkavégzés bemutatása.

A gyűjtemény technikai specifikációja: a filmállomány többnyire 35 és 16 mm-es kameranegatívokból és fényhangos hangoskópiából áll. Az eredeti negatívok egy kisebb része csak töredékesen maradt fenn, egy kis részük pedig penészes, ami a korábban történt nem megfelelő tárolásoknak tudható be. A filmekről ez elmúlt években SD formátumú átírás történt, amiről a Múzeum jelen pillanatban szolgáltatni képes. Konkrét kérés esetén nem kizárható a negatívokról történő HD telecine átírás sem. Filmjeinek állománya online nem elérhető, de személyes megkeresés esetén készségesen adnak felvilágosítást.

A kutatáshoz és fotónagyítások készítéséhez minden esetben a kutatási szabályzat alapján előzetes írásbeli engedélyt kell kérni a múzeum Dokumentációs Osztály vezetőjétől. Az archív negatívokról készült másolatok költségtérítést vonnak maguk után, melyek tartalmazzák a helyi fotólabor munkadíját, illetve a negatívhasználati díjat, mint jogdíjat. Az Adattár és az Archívum nyitva tartása: Kedd-csütörtök 10-16 óra, augusztus hónapban zárva.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
központi e-mail címe: info@mmkm.hu
telefonszáma: (+36-1) 273-38-40
Központi fax száma: (+36-1)273-38-45