Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

Filmhíradók Online filmarchívum

A gyűjteményről

Az ország első és ezidáig egyetlen, a magyar filmhíradó gyártás első évtizedeit felölelő, a teljességre törekvő gyűjteménye. Létrehozója 2010 márciusában a Neumann-Ház. Működésének első éveiben több ezer filmriportot sikerült adatbázisában összegyűjteni és publikálni. A 2012. évi CXCIX. törvény (2012. december 3.) értelmében az év végével a Filmhíradók Online és a Gramofon Online alkalmazásokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat és kötelezettségeket 2013. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gyakorolja. A szájton jelenleg 28 évfolyamnyi filmhíradó, azaz 8513 híradóriport tekinthető meg, illetve kereshető a hozzá kapcsolt metaadatbázis segítségével. Blogja, Facebook oldala az utolsó két évben nem bővült és nem frissült, 2013 előtti beágyazásai nem elérhetők.

A gyűjteményi stuktúra

A DCQ-rendszerű adatbázissal összekapcsolt online filmarchívum nem csak a filmtörténet vagy a történelem iránt érdeklődők igényeit hivatott kiszolgálni, de jelentős szerepet kíván betölteni az oktatásban és a digitális világban. A bottom-up architektúrára épülő, Web 2.0 archívum az állami filmarchívumban megőrzött eredeti filmszalagokon megtalálható híradófilmekből táplálkozik, és ahol ez nem lelhető fel, a fennmaradt források alapján kísérletet tesz a teljes híradó-filmográfia rekonstruálására. Az egyes riportok linkként is működnek, ezáltal gyorsan listázhatók az egyes fogalmak, személynevek, témák. A Filmhíradók Online saját playere tetszőleges formában beágyazható más oldalakba, az oldalon található valamennyi tartalommal együtt. Az egyes riportok szabadon kommentelhetők, ezáltal számos értékes információ és kiegészítés forrása az adatbázis számára. Látogatói az első években főleg belföldről keresték meg az oldalt, de számos külföldi érdeklődő is hamar rátalált, mivel keletkezésének idején ez volt az egyik első legálisan használható és kutatható online dokumentumfilm-archívum.

Gyűjteményi területe

Az online archívum a magyarországi rendszeres és nem rendszeres filmhíradógyártás máig fennmaradt darabjaiból építkezik. Az első hazai filmhíradók az Első Világháború idején keletkeztek, megjelenésük rendszertelen, szerkesztési elveik esedékesek voltak. Az ebből a korszakból fennmaradt dokumentumok alapján kijelenthetjük, hogy a máig fennmaradt tekercsek sajnos csak töredékei az elkészült és bemutatott filmhíradóknak. Az Első Világháború idején javarészt osztrák stábok magyarított feliratokkal ellátott riportjait láthatta a közönség, a későbbiekben azonban magyar gyárak és vállalkozások is egyre szívesebben készítettek mozgóképes aktualitásokat. Az első komolyabbnak nevezhető filmhíradóstruktúrák az 1918-19 körüli politikai események idején keletkeztek. Ezek gyűjteménye csaknem teljesen fennmaradt. Az ezt követő néhány évre a pangás és az érdektelenség jellemező, 1924 februárjában azonban állami támogatással megindult a Magyar Távirati Iroda kebelében működő Magyar Film Iroda Rt. önálló, hetente megjelenő híradófolyama, a Magyar Híradó, majd az 1931-es hangos változatra való átállást követően a Magyar Világhíradó. 1944 végéig összesen 1084 kiadás került a mozikba, melyek nagy része kópia formájában fennmaradt, így az online gyűjteményben is megtekinthető. Ahol csak korabeli dokumentumokból nyert metaadat állt a szerkesztők rendelkezésére, ott a híradóstreamingnél a hiány egyértelműen érzékelhető. A Második Világháborút követően ksi szünettel, 1945 nyarán jelentkezett újra a heti filmhíradó és egészen a kilencvenes években szűnt meg. A jelen pillanatig feldolgozott és az online gyűjteményben közzétett évfolyamok a kezdetektől a húszas évek elejéig tartanak, valamint az első hangos híradóktól egészen a két munkáspárt egyesüléséig, 1949 tavaszáig. A hiányzó részek feltöltése folyamatos. A szájton is megtekinthető változat korszerű telecine-rendszeren keresztül került digitalizált változatban elérhető a MaNDA gyűjteményéből, a linkek segítségével megrendelhetők közvetlenül a MaNDA Filmintézetének munkatársain keresztül.