Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet filmarchívuma

1021 Budapest, Budakeszi út 51/E. Telefon: +36 1 394 1322 info@mandarchiv.hu

A MaNDA filmarchívuma azonos a korábbi, 1957-es alapítású Magyar Nemzeti Filmarchívummal és jogelődjeivel.

GYŰJTEMÉNYI TERÜLETE a magyar és az egyetemes filmtörténet, melyek közül a magyar filmanyagoknak eredeti anyagait igyekszik felkutatni, felújítani, digitalizálni, feldolgozni és megőrizni.

Filmalapú gyűjteményén kívül jelentős a magyar filmtörténet különböző korszakaihoz kapcsolódó szakmai könyv-, fotó- és plakáttára, melyekben ugyancsak az eredeti példányok gyűjtésére és közzétételére koncentrálnak az intézmény kutatói és munkatársai. Fényképtárában megtalálhatók az egyes filmekhez kapcsolható ún. stand- és werkfotók, színészportrék, plakáttárában eredeti plakátok, propagandaanyagok mellett őriznek eredeti díszlet- és jelmezterveket, könyvtárában a filmszakkönyvek és filmszakmai folyóiratok mellett pedig eredeti forgatókönyveket és kéziratokat, valamint vegyes témájú és műfajú aprónyomtatványokat. A könyvtár jelentős különgyűjteményét több alkotó hagyatéka is kiegészíti.

Online különgyűjteményei a Filmhíradók Online, ahol ingyen nézhetők és kutathatók az 1914 és 1949 között készült heti rendszerességgel megjelenő magyar filmhíradók, valamint a Gramofon Online, amely a XX. század első két évtizedének csaknem összes, fellelhető magyar témájú külföldi és hazai préselésű hanglemezeit sorakoztatja fel kutatható és meghallgatható formában.

Digitális, egyszerre több gyűjtemény tartalmát egybe foglaló online adatbázisa és a MaNDA által üzemeltetett valamennyi szájt elérhető a Kulturkincs.hu oldalon.

A filmalapú gyűjtemény az alábbi filmfajtákra, típusokra osztható:

  • játékfilmek
  • dokumentumfilmek
  • referenciafilmek
  • kísérleti filmek
  • híradófilmek
  • reklámfilmek
  • propagandafilmek
  • amatőrfilmek
  • játékfilm-próbafelvételek
  • muszterek, kivágások

A filmgyűjtemény az elmúlt évtizedekben fontos és értékes önálló kontingensekkel gyarapodott, melyek közül ki kell emelni a Balázs Béla Stúdió, az egykori MAHIR Reklámfilmstúdió, a Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat, az Állami Biztosító és az Országos Takarékpénztár önálló filmarchívumainak integrációját.

A mozgóképes szolgáltatás technikai sztenderdjei megfelelnek az SD formátum elvárásainak, de a HD formátum is elérhető. A szolgáltatás többféle adathordozóról történik, de leginkább az intézmény saját, nem telecine-rendszerű filmátíróján évek alatt készített Betacam SP kazetták archívumából. Játékfilmek esetében a gyűjteményben sok esetben létezik Telecine-berendezéssel frame by frame rendszerben digitalizált Digit Beta változat is, valamint néhány filmnél HDcam változat is. Az intézmény videóműhelye az elmúlt években 16 és 35 mm-es negatív és pozitív filmek feldolgozására is alkalmas Telecine-berendezéssel gyarapodott, így lehetőség van e két méret esetén saját, hozott film digitalizálásra is, amire a MaNDÁn kívül a közeli Filmlaborban is lehetőség nyílik. A filmtörténeti fényképeket az intézmény saját lapszkennerén digitalizált gyűjteményből szolgáltatják, de lehetőség van közvetlenül a filmkópiából vagy negatívról történő szkennelésre is. A plakátokat külön igény esetén külső munkahelyen dobszkennerrel digitalizálják, vagy helyben reprózható is.

A MaNDA filmarchívumának szakértői, kutatói, valamint a terület független kutatói:

Játékfilmek:

Dokumentumfilmek, híradófilmek:

Filmes területek tematikus szakértői: