Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

Gramofon Online hangarchívum

A gyűjteményről

Az ország első és ezidáig egyetlen, a magyar hangrögzítés első évtizedeit felölelő, a teljességre törekvő gyűjteménye. Létrehozója 2010 márciusában a Neumann-Ház. Működésének első két évében 5600 felvételt sikerült adatbázisában összegyűjteni és publikálni. A 2012. évi CXCIX. törvény (2012. december 3.) értelmében az év végével a Filmhíradók Online és a Gramofon Online alkalmazásokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat és kötelezettségeket 2013. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gyakorolja. A szájton jelenleg már csak 5000 hangfelvétel hallgatható meg, tartalma, blogja, Facebook oldala az utolsó két évben nem bővült és nem frissült, korábbi beágyazásai nem elérhetők.

A gyűjteményi stuktúra

blahaA DCQ-rendszerű adatbázissal összekapcsolt online hangarchívum nem csak a zene és hangrögzítés múltja iránt érdeklődők igényeit hivatott kiszolgálni, de egyben egy kísérlet is az idehaza ismeretlen gyűjtői alapú, nyitott archívumra is. A bottom-up architektúrára épülő, Web 2.0 archívum az állami archívumokban és gyűjteményekben nem megőrzött és nem megtalálható hangzó anyagokhoz, az ún. 78-as fordulatszámú gramofonlemezekhez kizárólag magángyűjtők archívumából jut hozzá. Az egyes felvételeknek megtekinthetők labeljei, és valamennyi metaadat, ami az alapkutatás során hozzáférhető volt. Az egyes adatok linkként is működnek, ezáltal gyorsan kilistázhatók az egyes fogalmak, személynevek, trackcímek. A Gramofon Online saját playerén található kezelőgombok segítségével a hanglemezek "megfordíthatók", lejátszhatók a hangfelvétel eredeti és restaurált változatai, valamint az egész player tetszőleges formában beágyazható más oldalakba. Az egyes trackjei kommentelhetők, ezáltal számos értékes információ és kiegészítés forrása az adatbázis számára. Hallgatói az első években főleg belföldről keresték meg az oldalt, de számos külföldi gyűjtő is hamar rátalált, mivel keletkezésének idején ez volt a világon az első legálisan használható és kutatható hangarchívum.

Gyűjteményi területe

A korai hanglemezipar társadalmi beágyazottságánál és kereskedelmi orientációjánál fogva a Garmofon Online gyűjteménye első sorban populáris tánczenéből (műdal, operett, szalonzene, katonai indulók, könnyűzene) és csak kisebb részben áll egyéb műfajokból (opera, komolyzene, prózai művek, karakterdarabok, népzene). Az első évek feldolgozásának alapját az egyik legnagyobb hazai magángyűjtemény, Kiss Gábor Zoltán magánarchívuma szolgáltatta. A feldolgozás és digitalizálás kronologukus sorrendben, a legkorábban alapított lemezgyárakkal kezdődött. Ez idő alatt 1902-től az első világháború közepéig sikerült úgy eljutni, hogy a Gramofon Online-on megtalálható hanggyűjtemény használható és gazdag reprezentánsa lett a XX. század magyar hanglemeztörténet első másfél évtizedének.

A gyűjtemény és adatbázis célja, sikerei

A Gramofon Online első évei igazolták a létrehozók elképzelését, mert az addig csaknem teljesen ismeretlen  hangfelvételek számos művészeti ágban tevékenykedőket inspiráltak újabb alkotások létrehozására. Készült anyagából duplalemezes alkotói CD-kiadvány Erdélyben, kiállítási installációs segédanyag, oktatási melléklet, dokumentumfilmhez és színdarabhoz kísérőzene, és Szász János is használta tracjkjeit A nagy füzet című játékfilmjéhez.

A Gramofon Online létrehozói:

Szerkesztő: Kurutz Márton

Hangarchívum, digitalizálás, alapadatok: Kiss Gábor Zoltán

Adatbázis-informatikus: Guti Lajos

Design: Gazdik Richárd