Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Fehér György

Fehér György

Televíziófilmes pályázat

 

Televíziófilmek gyártását támogató pályázatát Fehér György emlékének adózva keresztelte el a Médiatanács. Legfeljebb 70 perc hosszúságú televíziófilmek, valamint legfeljebb 2 epizódból álló, epizódonként minimum 25, maximum 50 perc hosszúságú televíziófilm-sorozatok kaphatnak támogatást.

Fehér György formabontó televíziós munkái újítóan hatottak a filmnyelv eszköztárára. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, rendező-operatőr szakán. 1980–1982 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője volt. Több filmben szereplőként is részt vett.
Rendkívüli főiskolás vizsgafilmjével, Shakespeare III. Richárd című tv-filmjével robbant be a filmes szakmába. Az ő nevéhez fűződik József Attila verseinek és életútjának televíziós feldolgozása. Életének utolsó évtizedében két nagyjátékfilm forgatására is lehetősége nyílt. A Szürkület (1990) - mely Tarr Béla későbbi filmjeinek stílusára is hatott - különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén, valamint elismeréseket gyűjtött be Locarnóban és Strasbourgban. Az 1998-as Szenvedély című játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját, a legjobb női és férfi színésznek járó elismerést, az operatőri díjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját. Utóbbi alkotása ugyancsak több nemzetközi elismerésben részesült.

FEHÉRGYÖRGY2018

A bírálóbizottság:

elnök:
Gajdics Ottó (főszerkesztő, újságíró)

tagok:
Medveczky Balázs (a Duna MN Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója)
Zaras Andrea (filmbeszerzési menedzser)

Az éves keretösszeg:
600 000 000 Ft

Egy filmalkotásra elnyerhető támogatás:
120 000 000 Ft.

bővebb információ