Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

A Színház és Filmművészeti Egyetem filmarchívuma

1088 Budapest Szentkirályi utca 32/a.

Az 1948-ban létrehozott Színház- és Filmművészeti Főiskola néhány év óta már egyetemi szinten oktatja a művészpályára készülő fiatalokat. A nagy múltú intézményben a diákok minden év végén önálló vizsgamunkával zárták az évet, diplomájuk megszerzésekor pedig kötelezően önállóan készített vizsgafilmmel szerezték meg diplomájukat.szfe

Ezek a filmek képezik az egyetem filmarchívumát, melyekből több tucatnyit néhány éve aprólékos restaurációs munkával digitalizáltak és a NAVA különgyűjteményeként elérhetővé tettek az interneten. A bárki számára szabadon megtekinthető filmek között nagynevű filmalkotóink fiatalkori, első munkái sorakoznak, de az egyetem minden filmkészítő és érdeklődő számára biztosítja archívuma valamennyi alkotásának szabad hozzáférhetőségét.

Az archívum anyagainak műfaji besorolása tükrözi a képzés tematikájának sokszínűségét, így a játékfilmektől a kísérleti filmeken át riportfilmeken, dokumentumfilmeken, animációs filmeken keresztül egészen a reklámfilmekig sokféle műfajban őriz filmeket, melyek csaknem mindegyike szinte ismeretlen a nagyközönség előtt.

Az archívum technikai sztenderdje minden korban követte az aktuálisan legmagasabb színvonalat, így az ott fellelhető filmanyagok archetípusa is különböző. A 35 mm-es negatívoktól és pozitívektől a 16 mm-es negatív és pozitív, valamint fordítós filmanyagokon át a videó formátumokig sokféle nyersanyag megtalálható. A technológiai korszakváltásoknak köszönhetően a hangrendszerek is sokszínűséget mutatnak: fényhang negatívoktól, ún. kombinált standard pozitíveken át a külön szalagos ún. sepmagos 16 mm-es, televíziós sugárzásra készült formátumokig csaknem minden megtalálható. Ezért összességében elmondható erről az archívumról, hogy anyagai első sorban technikai nehézségek okán nehezen hozzáférhető. Az egyetem azonban nyitott anyaginak újrahasznosítása szempontjából, ha a felhasználó biztosítja a korszerű digitalizálás feltételeit, amit több, telecine berendezést üzemeltető filmes műhelyben (pl. Magyar Filmlabor, Focus Fox, az MTVA Magyar Televízió Archívumának filmrestauráló műhelye, stb.) nagy biztonsággal magas színvonalon el is végeznek. A más műalkotásban való felhasználás külön feltétele természetesen az idézett mű szerzői jogainak tisztázása és a jogdíjak rendezése, amit mindenkor a keletkező mű alkotóinak kötelessége rendezni.

A Filmművészeti Egyetem a saját filmarchívumán kívül tekintélyes szakmai könyvtárat és kottatárat is működtet, ami további érdekes szakmai dokumentumok forrása. Az archívumok állománya online nem elérhető, de a munkatársak készségesen adnak felvilágosítást a gyűjtemények egyes darabjairól.

Könyvtár, kottatár, videótár

Dr. Knorrné Csányi Zsuzsa könyvtárvezető
Tel.: 266-4121

Galaba Irén könyvtáros
Tel.: 318–8111 / 113

Jankovich-Bésán Katalin kottatáros
Tel.: 318–8111 / 156

Szűcs Judit könyvtáros
Tel.: 318–8111 / 156