Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Archívumai

1036 Budapest, Kunigunda útja 64. Telefon: +36 1 7595009 tartalomertekesites@mtva.hu

Az MTVA Archívumai tárolják és felügyelik az Mttv. által Közmédia vagyonává nyilvánított archív anyagokat, melyeket korábban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, és a Magyar Távirati Iroda készített, és gondozott, illetve 2010 óta e szervezetek utódainak megrendelésére az MTVA állított és folyamatosan állít elő.

GYŰJTEMÉNYI TERÜLETE a magyar köztelevíziók (MTV, DTV) mozgóképes anyagai, a közrádió (MR) hangzó anyagai, illetve az MTI hírügynökségi fotói és szöveges híranyagai.

A televíziós gyűjtemény 1955-ig, a Magyar Televízió születéséig visszamenőlegesen tárolja a televízió fikciós és tényműsorait, szerkesztett és vágatlan anyagait. A gyűjtemény korai, filmalapú elemei és a videórögzítés első éveinek darabjai sok esetben hiányosan maradtak fenn, aminek oka részben az élő közvetítésekben és a nyersanyagtakarákosságból fakadó meggondolatlan újrahasznosításban keresendő. Az MTV archívumának szakszerű rendezése, kallódó műsorainak felkutatása, azonosítása, valamint fennmaradt darabjainak digitális restaurálása évek óta folyamatosan zajlik a Televízió restaurátor-műhelyeiben. A már adásba került tartalmak nagy része online is megtekinthető a NAVA oldalán, egyperces részletek formájában vagy NAVA-pontokon akár teljes egészében is.

A rádiós gyűjteményben a Magyar Rádióban elhangzott műsorok, zenei és prózai felvételek találhatók a kezdetektől a jelenkorig. A kezdeti évtizedek hanganyagai (1925-1945) töredékesek csupán, aminek természetes oka az akkori "on air" technológia és a hangarchívum a Második Világháború során elszenvedett megsemmisülése. Az ostrom után megmaradt hangzóanyagok és a koalíciós években készült adások java az ötvenes évek politikai szempontból történt sejeltezéseinek estek áldozatául. A fennmaradt lakklemezek és első hangszalagos rögzítés fennmaradt példányainak azonosítása és restaurálása folyamatosan zajlik a Magyar Rádióban.

A hírügynökségi archívum több mint tízmillió fotófelvételt őriz a XIX. század végétől napjainkig, melyekből mintegy másfélmillió digitálisan is elérhető. A szöveges hírarchívum 1887-től digitalizálva tárolja a teljes hírkiadást, azt ezt megelőző időszak mikrofilmen kutatható, az MTI 1881-es alapításáig visszamenőleg. Az MTI fennállása óta, több mint száz éven keresztül papíron rögzítette a napi híreket, így a történelem után érdeklődők búvárkodhatnak az 1887 és 1919 közötti évekből részben fennmaradt MTI-hírek között. Az 1920 és 1945, valamint az 1945 és 1949 közötti időszak archívuma már teljesebb, sőt az 1956-os anyag nagy része is megtalálható már az adatbázisban. Az anyagok között nem csak az MTI hírei, hanem bizalmas anyagok, rádiófigyelő feljegyzések és a Magyar Országos Tudósító írásai is megtalálhatók. A cikkek digitalizálása során szövegfelismerő programot használtak, ami lehetővé teszi a részletesebb keresést.

Az archívumok technikai sztenderdjei eltérőek. A mozgóképes archívum anyagai folyamatosan kerülnek digitalizálásra, így alapvetően SD, illetve egyes kivételes esetekben HD minőségben is hozzáférhetőek. A tárolt műsorok nagy része azonban a készítéskor használt hordozókon került eltárolásra, tehát a filmtől az egy és kétcollos mágnesszalagon keresztül a Beta, DigitBeta, VHS és Zip formátumig szinte minden fellelhető. A szolgáltatás során kért anyagokat szükség esetén restaurálják, majd digitális formában írják ki.

A rádiós hanganyagok tárolása szintén fizikai hordozón – jellemzően mágnesszalagon – történt, így átadás előtt azt is szükség esetén restaurálják, majd digitalizálva adják át.

A fotóarchívum anyagai folyamatosan kerülnek feldolgozásra, így már jelentős mennyiség eleve digitálisan elérhető. Az MTVA Fotobankjában online is megtekinthető a kínálat egy része. A fotók nagyfelbontású, sajtókész felvételek, a digitálisan nem elérhető képek restaurálását és digitalizálását az archívum munkatársai elvégzik, illetve az MTI Fotólaborjában ezekről fizikai nagyítás is kérhető.

Az MTVA Archívumok elérhetőségei tartalomszegmensek szerint:

Televíziós archívum:

Messina Györgyi vezető jogértékesítő

Rádiós archívum:

Stettner Judit vezető jogértékesítő

Fotóarchívum:

Szente Krisztián vezető jogértékesítő