Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Archívumkereső

Fortepan Archívum

E-mail cím: fortepan@fortepan.hu

fortepan1A Fortepan egy on-line fotóarchívum, ahol minden kép Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható. Közléskor a képek forrását kérik így megadni: FOTO:FORTEPAN / X.Y. adományozó.

Az archívumot 2010-ben egy lelkes kutató, Tamási Miklós alapította, aki az oldalt eleinte, néhány ezres képanyagával, egy online szórakoztató oldalnak szánta. A gyűjtemény gyors tempóban fejlődött és a munkához tucatnyi önkéntes segítő is csatlakozott, akik időközben segítették legnagyobbá válni a hazai ingyenes képarchívumok között ezt a gyűjteményt. Mára már hatalmas, komoly és megkerülhetetlen archívummá fejlődött, amely rengeteg család és közgyűjtemény archívumából mutatja be a legérdekesebb és legértékesebb darabokat. Gyűjteményében megtalálhatók a 19. század vége és 1990 között készült amatőr, családi fotográfiák és a professzionális műhelyek, mesterek munkáinak darabjai, csakúgy, mint a fekete-fehér, a térhatású (szteró) és a színes felvételek, amelyek az adott korszakra voltak jellemzőek.

A gyűjteményben többféle módon lehet keresni. A felső keresőmezőkkel helyszínekre, kulcsszavakra, vagy szabadon választott szavakra, kifejezésekre, akár közszereplők neveire kereshet. A kép alatt látható kulcsszavak és helyszínek szintén klikkelhetőek. Az adományozók nevére kattintva az adott családtól/intézménytől kapott fotók láthatóak. Az időskálán mozogva egy-egy év képei böngészhetőek. A skála alatti filmszalagon pedig az aktuális 15 fotó látható és kattintható.

Minden fénykép letölthető nagyfelbontású változatban is. Ehhez nyomja meg a LETÖLTÉS gombot, majd mentse el a képet. Ha a BELÉPÉS gombbal regisztrál, akkor az Önnek fontos képekből saját listát is készíthet. Erre szolgál a LISTÁHOZ gomb. Belépés után kulcsszavazhat is, vagyis bővítheti a fotóhoz tartozó kulcsszavakat. Ha egy-egy kép részletes leírására vállalkozna, kattintson a FÓRUM gombra.

A Fortepan 43 ezres gyűjteményének anyagát eddig számos filmben, nyomtatott és online felületen közölték.