Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Történelmi dokumentumfilm 2

Nemeskürty István

Történelmi dokumentumfilm pályázat

 

A 2014-ben indult történelmi dokumentumfilm pályázatot az idén a nemrég elhunyt Nemeskürty István nevével hirdeti meg a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. A kiírás célja értékes, magas színvonalú, archív anyagok újrafelhasználásával készülő, XX-XXI. századi történelmi eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó történelmi dokumentumfilmek gyártásának támogatása. A bírálat során – egyebek mellett – előnyben részesül az a pályázó, aki nagy történelmi évfordulókkal – így különösen az I. világháborúval, illetve az 1956-os eseményekkel – kapcsolatos témát dolgoz fel. A pályázat keretösszege 2014-ben 130 millió forint volt, 2015-ben 75 millió forint, 2016-ban és 2017-ben is 105 millió forint volt a rendelkezésre álló keretösszeg.

„A múltat nem lehet tőlünk elvenni. De az csak akkor a mienk, ha ismerjük".

Széchenyi- József Attila-, Balázs Béla díjas és Kossuth-nagydíjas író, műfordító, irodalom- és filmtörténész, forgatókönyvíró, aki a Budapest Filmstúdió, majd később a MAFILM vezetőjeként meghatározó szerepet vállalt a 60-as évek elejétől kezdődően a magyar mozgóképművészet megújításában. Itt készültek Várkonyi Zoltán máig népszerű, romantikus Jókai Mór feldolgozásai, valamint az általa forgatókönyvíróként jegyzett hatalmas népszerűségnek örvendő Egri Csillagok. Közel három évtizeden át foglalkozott filmgyártással, irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el, több mint 30 elsőfilmes alkotó indulhatott útjára, többek között Jancsó Miklós, Gaál István, Mészáros Márta, Gothár Péter, Bereményi Géza. Irodalomtudományi munkássága elsősorban a 16. és 17. századi magyar irodalomtörténetre terjed ki, a 20. századi magyar filmtörténet egyik legjelentősebb kutatója. Termékeny és nagy hatású író volt, több mint 50 kötet fűződik a nevéhez. 1998-tól 2000-ig kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezője és irányítója volt. Kulturális és művészeti életünk jelentős spektrumát átölelő sokoldalú munkássága, a magyar játékfilmkészítés több mint negyedszázados irányítása, irodalom-, művelődés- és bibliatörténeti művei, forgatókönyvei, gazdag publikációs tevékenysége példaértékű.

A Médiatanács Nemeskürty István munkássága előtt tisztelegve, alkotói tevékenységét kiemelkedő értéknek és jövőbemutató példának tekintve hirdette meg történelmi dokumentumfilmes pályázatát.

NEMESKÜRTYISTVÁN2018

A bírálóbizottság:

elnök:
Medveczky Balázs (a Duna MN Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója)

tagok:
Jeney Attila (történész)
dr. Köbli Norbert (forgatókönyvíró)

Az egy filmalkotásra jutó támogatás:
- az önálló dokumentumfilmre elnyerhető támogatás legfeljebb 25.000.000 Ft

bővebb információ