Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Tíz év, közel ezer film zöld Zala szívében

2014.05.19. 10:34

A X. Göcseji Filmszemle szervezőinek sajtóközleménye

Dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és animációs film kategóriákban osztott ki pénzdíjakat és tárgynyereményeket a zsűri a X. Göcsej Filmszemlén.

Aki filmes, és ma nem Cannes-ban van, az Zalaegerszegen vendégeskedik- hangzott el a X. Göcsej Filmszemle díjátadó gálájának megnyitóján. Mosolyt csalt a mondat a nézőtéren helyet foglaló vendégek arcára. Azután jöttek az adatok: tíz év, közel ezer film. Ez egy 2004 nyarán Göcsej ország szívében született álom eddigi eredménye. A születésnap kapcsán elhangzott, a keresztanya szerepét tíz éve az a Szalay Annamária vállalta, aki aztán töretlen lendülettel segítette, támogatta az éves találkozókat. Nevelve szórakoztatni, tanítva vezetni gondolatokat, embereket. Ez volt, és ma is ez a Göcsej Filmszemlék feladata. Mindezt a mozgókép nyelvén, ha egyszer erre formálta az idő az igényt!
A X. Göcsej Filmszemle idei gazdag programját is szép számú érdeklődő kísérte figyelemmel. A versenyfilmek vetítését a szakmai beszélgetések, viták és a díjátadó gála szakította meg. A házigazdák Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere és Tompa Gábor a ZTV Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, emlékezve a kezdetekre, a nehézségekre, és arra a látható és örömteli minőségi fejlődésre, amit a külső szemlélő is észrevesz, ha a filmeket nézi, ha a zsűri értékelését hallgatja.
Dr. Kollarik Tamás a NMHH Médiatanácsának tagja a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora köszöntőjében megemlítette, a programmal eddig 400 filmet vagy ahhoz kapcsolódó alkotást támogattak; és több mint 100 került bemutatásra a közmédián és a kereskedelmi csatornákon. Az alkotások magas nézettségi mutatókkal arattak sikert nagyközönség előtt. A díjak átadása közben pedig kiemelte, örül annak, hogy a Göcsej filmszemlén három támogatott filmjük is sikeresen szerepelt. (Magyar Ferenc: A Nagybereki Állami Gazdaság után dokumentumfilm kategória első díjas, a Gyíkpohár Környezetvédelmi és Művészeti Alapítvány: Bárka vagy fészek?, valamint Páskándiné Sebők Anna: A cselekvő hit című filmje különdíjas lett.)
A zsűri tagjai, Medveczky Balázs a MTV vezérigazgatója és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező a filmszemle pályaműveinek gondolati fontosságáról beszélt és arról, hogy a tehetséges független filmes alkotókat megjelenési lehetőséggel, év közbeni szakmai találkozókkal, és a Mecenatúra programhoz hasonló pályázati lehetőségekkel kell bíztatni, segíteni. Halmy György filmrendező (valamennyi szemlén a zsűri tagja volt) a tíz év munkáját értékelte, és kiemelte az alkotó közösségek követhető fejlődését.
A Göcsej Filmszemléket régóta támogató zalaegerszegi szervezetek képviselői Vörös Károlyné a ZMKIK titkára illetve Bánfalvi Péter a TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület elnöke a díjátadón gratulált a győzteseknek, a ZALAVÍZ ZRt. vezérigazgatója Nagy András üzenetében a további támogatásról biztosította a szervezőket.
A X. Göcsej Filmszemlén négy kategóriában kerültek kiosztásra pénzdíjak és elismerések, illetve újdonságként a jubileumi évben először egy fődíjas filmre is javaslatot tehetett a zsűri. A hazai és határainkon túli alkotók régi barátokként üdvözölték egymást, és kitörő lelkesedéssel tapsolták meg a díjazottakat.

A filmszemle fődíja:
Varga Árpád Zsolt: Máriás Ferenc erdész: Életem

Dokumentumfilm kategória:
1. Magyar Ferenc: A Nagybereki Állami Gazdaság után
2. Pannoniay Boglárka Erzsébet: „Eszmény és valóság” – Zirc, Ciszterci Apátság
3. Dávid Zsuzsanna Dorina: Egy hétköznapi hős

Kisjátékfilm kategória:
1. Hobol Universal Studio: Section of my life
2. Nagy Judit Ildikó: Tükröződések
3. Gárdonyi Edit: Szeretetotthon
Filmetűd kategória:
1. Nagy Judit Ildikó: Láthatás
2. Turkus Csaba: A cipő
3. Systron Digital Pictures: Symbolica

Animációs film kategória:
1. Szilágyi Varga Zoltán: A jókedvű örmény temetése
2. Hadtörténeti Intézet és Múzeum: Pákozd 1848
3. Mészáros T. László: A koncert

Különdíjak:
1. Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor: Napfényember
2. Gyíkpohár Környezetvédelmi és Művészeti Alapítvány: Bárka vagy fészek?
3. Páskándiné Sebők Anna: A cselekvő hit
4. Bolyai Filmműhely
5. Kaszás Alexandra - Comenius Filmműhely: Exodus
6. Zajti Ferenc: A kultúra napszámosa
7. Horváth Szabolcs: Delírium