Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Pályázati Tükör

A Pályázati Tükör honlap biztosítja a Magyar Média Mecenatúra Program keretén belül működött pályáztatási rendszer nyilvánosságát és átláthatóságát. A Médiatanács által 2011-ben életre hívott és 2019. évig működött Magyar Média Mecenatúra programnak kettős küldetése volt. Egyrészt a helyi és közösségi médiumok műszaki fejlesztésének, rezsiköltségeinek támogatása, hír- és magazinműsorainak finanszírozása, másrészt pedig a nem egészestés televíziós (nem moziforgalmazásra szánt), valamint rádiós alkotások gyártásának támogatása. A médiaszolgáltatóknak kiírt pályázatok segítették a magyarországi televíziók és rádiók működését, műsorainak gyártását, a sokszínű hazai média létezését. A független alkotók számára biztosított pályázati lehetőségeknek köszönhetően pedig televíziós játékfilmek, kísérleti– és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, történelmi dokumentumfilmek, online/lekérhető médiatartalmak, ismeretterjesztő alkotások, animációs filmek, animációs sorozatok és rádiójátékok készülhettek állami támogatásból. A Magyar Média Mecenatúra program is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években jelentős magyar audiovizuális értékek jöhettek létre, amelyek a nézők és a szakma tetszését is elnyerték. Mindezeket bizonyítják a nézettségi adatok, a fesztiválsikerek és a kritikus sajtó visszajelzései is.

A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával elkészült alkotások – köztük a 2017 februárjában Oscar-díjat nyert Mindenki, a kiemelkedően sok külföldi fesztiválszerepléssel és díjjal büszkélkedő Love, A berni követ, a Félvilág és még sorolhatnánk (itt megtekinthető) - reményeink szerint erősítik kulturális identitásunkat és hozzájárulnak a magyar film 21. századi sikeréhez.

A Pályázati Tükör honlapon minden pályamű, az egyes pályázati típusok alá besorolva, külön aloldalon jelenik meg. Az aloldalak tartalmát az alkotók maguk helyezik el a tárhelyen, ezzel egyrészt nagyfokú szabadsággal szerkeszthetik meg saját alkotásuk arculatát, másrészt jelezhetik, hol, milyen fázisban tartanak a pályaművek elkészítésében. Ez a struktúra segítséget nyújt a magánszemélyek, újságírók, vagy akár műsorokat vásárló televíziók számára is, hogy közvetlenül felvehessék a kapcsolatot az alkotókkal.

Vélemények a Magyar Média Mecenatúra Programról és a Mecenatúra katalógusról

"A Mecenatúra program nélkül sosem jöhetett volna létre a „Mindenki”! Külföldön végzett rendezőként ez volt az egyetlen lehetőségem egy ilyen komplex, sok logisztikát igénylő kisfilm elkészítésére. Nagyon örülök, hogy évente egyre több színvonalas kisfilm születik a programnak köszönhetően, és remélem, közülük egyre több fogja tudni a magyar filmgyártás hírét vinni a világban."
/Deák Kristóf, a "Mindenki" című, Oscar-díjra jelölt film rendezője/

"Hű a nevéhez, és méltó ahhoz a teljesítményhez, mely támogatásával születik évről évre. A Magyar Média Mecenatúra program nemzetközi összevetésben is példaértékű."/Fülöp József, animációs filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora/

"Végre! Hogy ez korábban nem jutott senkinek az eszébe! (Mármint az előtt, hogy ezt a katalógust a Médiatanács elkezdte megjelentetni.)  Mintha egy gigantikus filmfesztivál katalógusát lapozgatnám. Érdekes, hasznos, megtiszteli az alkotókat, a támogatót, és, ami a fő, példával szolgál mindenkinek a demokratikus tájékoztatásra."
/Jankovics Marcell, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke/

"Jól szerkesztett, informatív, nagy odafigyeléssel, szakmai alázattal és – nem nehéz kitalálni – iszonyú munkával létrehozott anyag. Tudom, micsoda sziszifuszi munkát jelent ennyi és ennyiféle partnertől minden adatot, szinopszist, jó minőségű képet begyűjteni, és egységes szerkezetbe rendezni. A kiadvány mégis elegáns, nagyvonalú, és árad belőle a szakmaszeretet."
/M. Tóth Géza, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora/

"Ez a kiadvány azt a fantasztikus munkát tükrözi, amivel a Médiatanács Mecenatúra programja a magyar filmalkotókat támogatja. Minden alkotó nevében köszönjük ezt a fantasztikus munkát és ezt a gyönyörű kiadványt, amelyet mindenkinek a figyelmébe ajánlok."
/Novák Emil, operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke/