Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Antall József portréfilm I. rész: Az ismeretlen Antall József Antall József portréfilm I. rész: Az ismeretlen Antall József 100%

1. epizód – gyermekkor, fiatalkor 1932–1955

Antall Józsefnek zaklatott és gyorsan változó bel- és külpolitikai viszonyok között kellett levezényelnie a rendszerváltoztatást, kialakítani egy új politikai kultúrát, irányítani az alapvető gazdasági átalakulást, és hűnek maradnia saját politikai meggyőződéséhez. Bár itthon a különféle politikai-gazdasági csoportok ellentmondásosan ítélték meg tevékenységét, a külföldi közvélemény nagyra értékelte teljesítményét. Mára látható, hogy rövid és tragikusan megszakadt kormányfői életműve kijelöli helyét a nagyszabású, konzekvens és távlatokban gondolkodó politikusok között. Nem véletlen, hogy az európai parlamentben is épületszárny őrzi nevét. Antall József életét és pályáját áttanulmányozva, valamint a konzultáción elhangzottakat megfontolva és figyelembe véve, arra az elhatározásra jutottunk, hogy ebben a pályázati ciklusban ez a film a miniszterelnök kevésbé ismert arcát mutatja meg. Ifjúkorától a miniszterelnökségig kísérjük eseményekben, titkokban gazdag életútját. A film létrehozásában támogatásáról biztosított minket az Antall és a Jeszenszky család, archívumukat, személyes tárgyaikat is felajánlották, hogy minél közelebb hozzuk az embert, férjet, családapát, felelősen gondolkodó magyar polgárt és megváltoztassuk azt a merev, dölyfös képet, amit az emberek többsége hordoz magában Antall Józsefről. Továbbá a Fekete Doboz értékes archívumát Elbert Márta a rendelkezésünkre bocsátotta. Munkánkhoz nagy segítséget kapunk Nyári Gábor történésztől. Antall – ahogy ő maga is többször elmondta interjúiban – 16 éves kora óta készült politikusnak, a családi hagyomány is erre predesztinálta. Tanárként, majd a kényszerű szilencium után az Orvostörténeti Múzeumban történészként sem hagyott fel a politizálással, naprakész volt Nyugat Európa és Kelet-Közép Európa történéseivel. Csoóri Sándor hívására kapcsolódott be az MDF munkájába, a párt rendezvényein 1988 elejétől vett részt. Az Ellenzéki Kerekasztal 1989. március 22-én jött létre, s az akkor már pártszerűen működő Magyar Demokrata Fórum Antallt is delegálta a megbeszélésekre. Antall az alkotmánymódosítást előkészítő I/1-es bizottságában dolgozott. Számos indítványa, kompromisszumkészsége, szakmai felkészültsége tette egyre ismertebbé. Antall Józsefet 1989. október 21-én elsöprő többséggel választották meg a küldöttek az MDF elnökévé, így egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. Bár 1989 őszén az MDF alulmaradt a „négy igenes” népszavazáson, az 1990-es tavaszi választás viszont megnyerte, így május 23-án Antall József alakíthatott kormányt. Lélekben, érzésben tizenötmillió magyar miniszterelnöke kívánt lenni. A tervezett film a hazai és a külföldi korabeli és jelenlegi közvélemény kettős fénytörésében – egymást kiegészítő és egymással vitatkozó dokumentumanyagok és interjúk felhasználásával – mutatja be Dr. Antall József munkásságát, vonja meg tevékenysége mérlegét.

pályázati adatok

partner
Ferenczy Gábor
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2015
támogatás összege
6 500 000 Ft

alkotók

műfaj
Portréfilm
rendező
Dér András
forgatókönyvíró
Zurbó Zsófia, Dér András
operatőr
Csukás Sándor
szereplők
Antall Péter, özv. Antall Józsefné, Jeszenszky Géza
szakértő
Nyári Gábor, történész doktorandusz
közreműködő
Antall József Tudásközpont

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Focusfox Kft
producer
dr. Muhi András
társproducer
Ferenczy Gábor
line producer
Tóth András
produkciós munkatárs
Rafay Anikó
gyártás tervezett ideje
2015.10.30-2016.08.15
forgatás tervezett befejezése
2016.04.30

technikai adatok

játékidő
60 perc

forgalmazási adatok, díjak

megjegyzések, érdekességek
Dr. Antall József miniszterelnöki megválasztásának 25 éves évfordulójának alkalmából, az Antall József Tudásközponttal szorosan együttműködve készül a portréfilm sorozat.