Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A kamerás emberek A kamerás emberek 100%

A KAMERÁS EMBEREK

- ismeretterjesztő film szinopszis - 

A mozi, a kinematográfia két első közép - európai úttörőjének élete és munkássága, a cseh eredetű, osztrák származású, romániai születésű, Szabadkán letelepedett Lifka Sándoré / 1880 – 1952 / és a zombori születésű Bosnyák Ernőé /1876 – 1963 / szűkebb pátriánkhoz kötődik, és akik múlhatatlan érdemeket szereztek az első mozielőadások, az első mozik /kőfilmszínházak/, az első filmgyár és filmgyártás, a filmforgalmazás, az első filmhíradók, stb. megalapozása terén.

Kettejük átfogó élettörténetét, munkásságát bemutató, 50 perces terjedő dokumentumfilmet szándékozok készíteni.  Mindkettejük pályafutására, sorsára jellemző volt egyaránt a siker, a népszerűség után, a vidékünk provincializmusából és impériumváltásából következő mellőzés, meg nem értés, évtizedekig tartó elfeledettség. Az egykor virágzó délvidéki, jelesül a szabadkai és a zombori, moziélet gazdag múltja kitörölhetetlen nyomokat hagyott a két város, az egyetemes magyar és szerb, és az európai kultúrtörténetében, ezért méltó dokumentumfilmes megörökítésre, a reá történő emlékezésre. Kettőjük, dióhéjban összefoglalt, pályafutása.

Lifka Sándor már kamasz fiúként élénk érdeklődést mutatott a mozgóképek világa iránt és alig húsz éves volt, amikor eljutott Párizsba, ahonnan 1900 -ban egy Pathé filmfelvevő kamerával tért vissza. Később "mozgófénykép-vállalatot" alapított, és testvérével, Károllyal alkalmilag felállított sátrakban vetítették filmjeiket. A több száz férőhelyes sátraikat nyolc vagonból álló vonatszerelvényre rakva járták a Monarchia városait. Nemcsak készen vett filmeket játszottak, hanem amerre jártak, saját felvevőgépükkel felvételeket is készítettek és azokat már néhány nap múlva bemutatták a publikumnak.

Lifka Sándor mellett, a filmtörténet másik vajdasági élenjárójának tekinti Bosnyák Ernőt, a Duna menti Hollywood megálmodóját.

Nyomdászmesterséget tanult, több nyomdaipari eljárás föltalálója volt. Nyomdájában tizenegy lapot készített, közülük többet maga szerkesztett, köztük a Bácskai Mozi és a Sport és Mozi /1920 / címűeket. Már 1907-től filmeket és filmhíradókat mutatott be a városban, két évre rá, Aréna néven, 450 férőhelyes mozit épített. Korai munkáinak nyoma veszett. Egyik fennmaradt alkotását a zombori Rákóczi-szobor leleplezéséről forgatta, melyet a belgrádi Filmmúzeumban őriznek. Ennek filmtörténeti jelentősége, hogy a térségben Bosnyák használta elsőként a vízszintesen mozgatott kamerát, a svenket.

Siflis Zoltán Balázs Béla díjas filmrendező

pályázati adatok

partner
Molnár Verona
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2015
támogatás összege
3 800 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumentumfil
rendező
Siflis Zoltán H.S. D.
forgatókönyvíró
Siflis Zoltán
operatőr
Raffai Csaba
zeneszerző
Sonoton
vágó
Siflis Zoltán, Miskolci Roland
felvételvezető
Szilágyi Dorottya
technikai stáb
Nagy Attila - 3 D animáció
Farkas Miklós - hang utómunka

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Nyitott Távlatok Alapítvány Szabadka
producer
Szohár Ferenc
társproducer
Molnár Verona
gyártók
Cinemart Kft. Budapest
gyártás tervezett ideje
-
forgatási helyszínek
Délvidék, Szabadka, Zombor és környéke
utómunkák
Szabadka, Budapest

technikai adatok

masteranyag
HD - sztereo
játékidő
50 perc

forgalmazási adatok, díjak

ősbemutató
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. -