Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Kilenc hónap háború (Nine Months War) Kilenc hónap háború (Nine Months War) 100%

Kárpátaljai magyarok az orosz-ukrán fegyveres konfliktusban

Logline

Egy 23 éves magyar srác kilenc hónapig harcol az orosz-ukrán háborúban. Miért teszi ezt? A többiek szerint elment az esze.

 

Szinopszis

Zsolt egy Kárpátaljai kisvárosban él. Anyja egyetlen gyermeke, apja négy éve meghalt.

Zsolt a falu bikája. Van egy szép barátnője, Zsani. Zsoltnak elege van a kisváros unalmas életéből és megfullad anyja, Erzsike túlzó szeretetétől.

Megkapja a behívóját az Ukrán Nemzeti Gárdától. Megkenhetné a megfelelő embert, hogy kihúzza magát a szolgálat alól, vagy elszökhetne külföldre, ahogy a legtöbben teszik, de ő a háborút választja. Erzsike kiborul, mindent megmozgat, hogy fiát otthon tartsa. De Zsolt nem törődik a szeretteivel. Azért mielőtt szolgálatba áll, még eljegyzi barátnőjét.

A szolgálati idő Ukrajnában kilenc hónap. Zsolt ezt az időszakot vállalta az oroszok elleni küzdelemben – miért? Ő nem hazafi. Nem érdekli a politika. Még csak nem is ukrán. Mi több, ő hozta össze Erzsikét egy orosz férfival.

Zsolt döntése másról: a szabadságról szól. De hogyan tarthatja valaki  a katonai szolgálatot szabadságnak? Zsolt - kiüresedett és monoton környezetében  - könnyen lelkesedik bármiért, ami kiút lehet innen. De a fronton más fényben tűnnek fel a dolgok. Zsolt barátját szeme láttára lövi ki egy mesterlövész. Sír a hazakülldött videóüzenetben, de tartja magát.

Első szabadságán dermedten ül apró családi házukban. A környezete rázsugorodik. A folyamatosan rá irányuló figyelem és törődés miatt újra csak gyereknek érzi magát. Dühvel reagál. Bármennyire is szeretett volna a családjával lenni, vissza akar menni a seregbe, azonnal. Folyton a katonatársaival telefonál. De amikor megint velük van, az otthoniakhoz húz a szíve.

Vajon megérti-e Zsolt választása lényegét: hogy egy lázadó, félárva anyuci fiacskája miért menekül egy ismeretlen és távolról romantikus háborúba? Zsolt igazi harca a felnőtté válásról szól.

pályázati adatok

partner
Gergely Rita
pályázat típusa
Escher Károly
pályázat éve
2015
támogatás összege
2 000 000 Ft

alkotók

rendező
Csuja László
operatőr
Nagy Zágon, Vass Gergely, Bálint Dániel

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Bulb Cinema Kft.
producer
Horváth Szabó Ágnes, Muhi András Pires
gyártók
BULB Cinema Kft.
forgatás tervezett befejezése
2016.11.30
forgatási helyszínek
Beregszász, Harkov, Luhanszki régió

technikai adatok

masteranyag
HD

forgalmazási adatok, díjak