Jó boroknak szép hazája - a Délvidék (két tájegység - két önálló rész) 100%
A magyar bor szülőföldje: a SZERÉMSÉG és 2. Dél-Baranya – Boranyja: DRÁVASZÖG és SZLAVÓNIA
Jó boroknak szép hazája - a Délvidék
- szinopszis -
1. A magyar bor szülőföldje: a SZERÉMSÉG
Ha veszett érték a magyar kultúrából az elmúlt századokban: az a szerémi bor kultúrája és ismerete. A Duna és a Száva alsó folyásánál található ma jórészt Szerbiához tartozó szőlőtermő táj a hadak útjába kerülve 1526 után elnéptelenedett. Pedig Mohács előtt az ország és a Kárpát-medence leghíresebb bortermő helye volt. Mátyás király híres ivókútjából vörös és fehér szerémi bor folyt; a török hódítás nyomán a magyarországi szőlőtermelés északra tolódott, ekkor jelenik meg Tokajban tömegesen az aszúkészítés. A Furmint mellett Szerémségből indult diadalútjára az évszázadokig vezető magyar kékszőlő, a Kadarka is. S noha Tokaj mellett jelentősége elhalványodott, tudunk róla, hogy Szeged módosabb gazdái és kereskedői szerémségi birtokokat műveltek és hajókon szállították a Tiszáig a szerémségi bort.
A legjobb szerémi bort mindig is a Fruska Gora (Tarcal hegy) lankáin termelték. Ide a Karlóca (Karom) dűlőbe telepített a mai gazda, Maurer Oszkár is. Azóta mások is követték példáját. Furmintot szüretelhet a kanizsai építész-borász Sagmeister Ernő és a világhírű magyarkanizsai táncos, Nagy József (Jel Színház) is.
2. Dél-Baranya – Boranyja: DRÁVASZÖG és SZLAVÓNIA
Drávaszög és Szlavónia: a mai Dél-Baranya, amely ma a Jugoszláviából kivált Horvátországhoz tartozik.
A többnemzetiségű Baranya vármegye borkultúrájának minőségéről a ma szerencsésebb Villány borai tanúskodnak. A drávaszögi borvidék lényegében Villány délre hosszabbított része – amely jeles, de a magyarsággal egyre pusztuló borkultúráról tanúskodik.
Batina, Kiskőszeg – a régiek úgy mondták, hogy innét nyugatra fekszik az úgynevezett Belső-Drávaszög, a szőllősi Hegyalja (Szőlős: Hercegszőlős) – utalva nem csak térföldrajzra, geográfiai helyzetre, hanem komolyabb és vigasztalóbb szőlőbeli reményekre is. Vörösmart, Csúza, Hercegszőlős, Sepse, Kő és Karancs tartoznak a szorosan vett Hegyaljához. De az itteni hegyaljai borok is minden szempontból olyan nagyszerűek, mint a többi hegyaljaiak; különösen a fehérek; a termőtáj, a lösz-alapú terroir kiváló adottságú helyi borkultúraként ismert. Leírói, így Baksay Sándor szerint is, elfelejtett történelmi vidék: mai kutatója, Lábadi Károly pedig rekviemet ír a csángókhoz hasonlítható kicsiny magyar népcsoportról.
pályázati adatok
- partner
- Szohár Ferenc
- pályázat típusa
- Kollányi Ágoston
- pályázat éve
- 2015
- támogatás összege
- 9 750 000 Ft
alkotók
- műfaj
- dokumentumfilm - 2 önállló részben
- rendező
- Erdélyi János
- író
- Ambrus Lajos
- szerkesztő
- Erdélyi János
- operatőr
- Csubrilo Zoltán, Iván Attila
- zeneszerző
- Lajko Félix
- vágó
- Koncz Gabriella
- narrátor
- Rancsó Dezső
- szakértők, közreműködők
- Ambrus Lajos - társíró-szerkesztő-szakértő
gyártási- és produkciós adatok
- produkciós iroda
- Cinemart Kft.
- producer
- Szohár Ferenc
- produkciós asszisztens
- Preininger Mónika, Iván Ágnes
- gyártásvezető
- Iván Attila, Osváth Gábor
- gyártók
- Cinemart Kft.
- gyártó partnerek
- Cinema Filmműhely - Magyarkanizsa
- gyártás tervezett ideje
- 2015.05.03-2016.10.31
- forgatás tervezett befejezése
- 2016.04.30
- forgatási helyszínek
- Szerbia és Horvátország
- utómunkák
- Budapest
technikai adatok
- masteranyag
- HD
- játékidő
- 2 x 50 perc
forgalmazási adatok, díjak
- forgalmazó
- Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.