Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A Vargyas-szoros elveszett világa A Vargyas-szoros elveszett világa 100%

A Vargyas-szoros elveszett világa 

"A természet e helyen annyi nagyszerűt, annyi megragadóan szépet halmozott egybe, hogy a bámulat valójában kimerül azoknak csudálásában." - írta Orbán Balázs a Székelyföld leírása c. könyvében.

Az MTVA 2013-as ismeretterjesztő pályázatán sikerrel szerepelt Tóth Zsolt Marcell Az időgyűrű ura c. filmsorozat terve. A forgatások során ismerkedett meg a páratlan szépségű, kivételes adottságú, természeti különlegességekben bővelkedő Vargyas-szorossal. A mostani filmterv célja megismertetni egy négyévszakos természetfilmben a medvék és a farkasok járta, a barlangok és a sziklatornyok szabdalta különleges erdélyi helyet.  Mi az a különlegesség, ami elbűvöli az erre a tájra tévedő vándort?

A Vargyas-patak által kivájt 3 km hosszú sziklaszoros a Vargyas-szoros. A Hargita hegységben eredő folyó itt töri át a hatalmas mészkőtömböt, helyenként magas alámosott sziklafalakat, sziklatornyokat, és számos barlangot alakított ki az idők folyamán . A Vargyas-szorosban 124 barlangot tartanak számon, melyeknek teljes hossza eléri a 7410 métert. A legnagyobb az Orbán Balázs-barlang, amely az első tudományosan felkutatott barlang Erdélyben.  Már az ősember ismerte és használta a területeket, kutatások során több kőkorszaki kultúra maradványait is sikerült feltárni. A történeti múltban a környékbeli lakosság menedék és óvóhelyként használta a szoros természetes üregeit. Számos legenda fűződik a szoroshoz, és több írásos emlék maradt ránk az elmúlt évszázadokból. 1868- ban Orbán Balázs a Székelyföld leírásában változatos néprajzi, történelmi és kutatástörténeti szempontból ismerteti a Vargyas-szorost, majd az 1970- es évektől kezdődően a barlangkutatások, régészeti feltárások, térképezések  és nem utolsó sorban a völgy értékeinek megőrzése szorosan összefonódik Dénes István geológus, barlangkutató nevével, aki több mint 30 éves kitartó munkájának köszönhetően számos cikkben, tanulmányban közölte és ismerté tette a táj tudományos és természeti értékeit.

A különleges geológiai adottságú szoros nagy fajgazdagsággal rendelkezik. A szoros vadregényes sziklavilágában sokféle állat talált kedvező élettérre, a növényzetre pedig leginkább a mészkedvelő fajok jellemzőek. A Vargyas-szoros barlangjaiban 19 különböző denevérfaj előfordulását figyelték meg. Szemet gyönyörködtető látvány nyáron a napsütötte sziklák felett röpködő színes lepkekavalkád vagy a magasban köröző ragadozó madarak. A sziklavilág az otthona a nagyragadozóknak: a medvének, farkasnak és a hiúznak is.

A főszereplő, Varga Livius bejárja, megismeri a szurdokot, leereszkedik a barlangok termeibe, felkapaszkodik a sziklatornyok csúcsaira. Olyan pontokat keres, ahova egy teljes évre kamerákat helyez ki, így könnyen megmutathatóvá válnak az évszakok változásai. A vadkamerákat pedig a vadállatok ösvényei közelébe helyezi, így kaphatóak lencsevégre a szurdok nagyragadozói, mint a barnamedve vagy a rejtőzködő életet élő hiúz. Éjjellátó kamerák segítségével az augusztus végi nagy denevérrajzás pillanatait örökíti meg a Nagy-barlang bejáratánál.  A filmben fontos szerepet kap a barlangok egyedülálló formakincse, a denevérkolóniák, a barlang szájánál lesben álló barlangi pókok. A filmben rekonstruált felvételekkel a legendák nyomába eredünk.
A film klasszikus természetfilmes látásmódban készül, 4 évszakon keresztül filmezzük a szurdokot, teret engedünk a szemlélődésnek, a fények és hangok játékának.


pályázati adatok

partner
Brinner Zoltán
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2013
támogatás összege
9 000 000 Ft

alkotók

műfaj
Tudományos Ismeretterjesztő
rendező
Lerner János
társrendező
Tóth Zsolt Marcell
író
Lerner János, Tóth Zsolt Marcell
szerkesztő
Lerner János
operatőr
Tóth Zsolt Marcell, Tisza Balázs, Tisza Balázs, Moraru Norbert Petrica
zeneszerző
Mátyás Attila
zenei szerkesztő
Tamás Zsolt
vágó
Tóth Zsolt Marcell
szereplők
Varga Livius - műsorveztő
narrátor
Papp János
szakértők, közreműködők
Demeter Zoltán - természetvédő
Dénes Ildikó - Elveszett Világ Egyesület
Babcsán Gábor - hegymászó szakértő
rendezőasszisztens
Stodulka Gábor
hangmérnök
Ruskó Péter
világosító
Kotányi Gábor
technikus
Dombovári Csongor
állófényképész
Lerner János
technikai stáb
Orosz Márton - drón pilóta
Silimon Emese - vágó asszisztens

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
T.ZS.M. Filmgyártó Bt.
producer
Tóth Zsolt Marcell
társproducer
Molnár Attila Dávid
gyártásvezető
Brinner Zoltán
gyártó partnerek
Természetfilm.hu Egyesület - közreműködő
gyártás tervezett ideje
2014.04.01-2015.05.15
forgatás tervezett befejezése
2015.02.28
forgatási helyszínek
Vargyas-szoros, Románia
utómunkák
Filmdzsungel Kft. - utómunkaálatok

technikai adatok

masteranyag
HD1080p
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak

forgalmazó
Filmdzsungel Kft.
ősbemutató
MTVA -
fesztiválok, díjak
Kamera Korrektúra 2015 - 2. díj Ismeretterjesztőfilm
televíziós sugárzások
Spektrum TV -
MTV -