Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Ólomkapu Ólomkapu 100%

Mindszenty József élete és tevékenysége új dokumentumok tükrében

1974 októberében Franco Bellegrandi, VI. Pál pápa világi kamarása Bécsben találkozott Mindszenty József bíborossal. A pápai kamarás Ólomkapu c. könyvében - amelyben a vatikáni külpolitika s különösen a VI. Pál nevével fémjelzett „Ostpolitik” gyakran vihart kavaró fordulatairól számol be – nagy teret szentel a magyar főpappal történt találkozónak; beszámolója nyomán a magyar történelem számos, mindaddig feltáratlan vonatkozása vált ismertté.

Attól kezdve, hogy a magyar kommunista kormány 1948-ban letartóztatta, Mindszenty bíboros valóságos kálváriát járt be: megkínozták, perbe fogták, rabságban tartották, majd a világtól teljesen elszigetelve őrizték egészen 1956 októberéig, a forradalom kitöréséig.

A bíborost a forradalom napjai alatt szabadították ki, de Budapesten vegyes érzelmekkel fogadták, tartottak attól, hogy Magyarország hercegprímásaként fontos közjogi szerepet szán magának. Beszédeiben határozottan szót emelt azért, hogy a kommunista rezsim által kompromisszumokra kényszerített egyház visszanyerje korábbi befolyását és tekintélyét. A forradalom leverése után a bíboros az USA Nagykövetségén lelt ideiglenes menedékre, amely végül 15 évig tartó, saját hazája területén belüli száműzetéssé vált.

Az amerikai nagykövetségen töltött évek alatt három pápa – XII. Pius, XXIII. János és VI. Pál – foglalkozott a „Mindszenty üggyel”. Ekkor zajlott az egyház addigi tradicionális világában forradalmi változásokat hozó II. Vatikáni Zsinat.

A bíboros az USA követségen töltött évei alatt azon dolgozott, hogy ébren tartsa az egész világ diplomáciájának a figyelmét: ahogy a legújabb kutatások kiderítették, 117 levelet írt az Egyesült Államok különböző elnökeinek és 200-at az időrendben egymást követő pápáknak.  A levéltári kutatások kiderítették, hogy az amerikai diplomaták egyetlen levelet sem jutattak el az elnökökhöz, mert a levelezést nem tartották összeegyeztethetőnek a menedékjogi státussal.

Elismert Mindszenty-kutatók, többek között Zinner Tibor, Balogh Margit, Stefano Bottoni segítségével ismertetjük a legújabb kutatási eredményeket, idézünk a még kiadatlan levelekből, megszólaltatunk most először nyilatkozó, Mindszentyvel közvetlen kapcsolatban álló magyar és külföldi kortársakat, és bemutatunk külföldi archívumokból előkerült, eddig be nem mutatott filmfelvételeket. Mindezek révén a bíboros életének, személyének egy teljesen új, eddig ismeretlen aspektusait fogjuk megismertetni.

pályázati adatok

partner
Garami Szilvia
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2013
támogatás összege
3 762 000 Ft

filmográfiai adatok

címváltozatok
-
műfaj
dokumentumfilm
alkotók
Gilberto Martinelli - rendező-forgatókönyv
Andrea Ridolfi, Vito Abbonato - zene
szereplők
-
szakértők, közreműködők
Giampaolo Gusso - komornyik
Ács Tihamér - szemtanu
Cseresznyés Mária - USA budapesti nagykövetségének volt alkalmazottja
Robert Illing - diplomata
Philippe Cheneaux - történész
Federigo Argentieri - történész
Stefano Bottoni - történész
Franco Bellegrandi - pápai kamarás
Varga János - bécsi Pázmaneum rektora
Németh László - római Szent István Alapítvány elnöke
Fejérdy András - egyháztörténész
Balogh Margit - történész
Somorjai Ádám - történész
Zinner Tibor - történész
technikai stáb
Giancarlo Leggeri, Gilberto Martinelli - operatőr
Ducki Witek Ádám, Kronauer Ádám - vágó

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Focus Media Center Kft.
gyártók
Sipos Áron - producer
gyártó partnerek
LAMBDA Srl. - koproducer
gyártás tervezett ideje
2013.11.28-2014.12.31
forgatás tervezett befejezése
2014.06.30
forgatási helyszínek
Magyarország (Budapest)
Olaszország (Róma)
utómunkák
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
50 perc
képformátum
16:9
hangtípus
-

forgalmazási adatok, díjak

forgalmazó
-
ősbemutató
-
fesztiválok, díjak
-
televíziós sugárzások
Duna World - 2015.05.06
Duna Televízió - 2015.05.04
sajtótükör
-
megjegyzések, érdekességek
-