Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Képek a Nagyságos Fejedelemről 100%

A világtörténeti folyamatokba beavatkozó, azok külső-belső terhét és következményeit felvállalni tudó ember - a szó legnemesebb értelmében - csak a spiritualitás talaján álló, az Egésszel kapcsolatot teremtő és tartó személy lehet. Rákóczi élete és az erre az  életre visszatekintő önéletrajzi mű, a Vallomások - az Örök Igazsággal folytatott szakadatlan párbeszéd.
A filmsorozat ezen kontaktus különböző fázisait jeleníti meg, a gyermekkori éden mitikus világképétől a kamalduli szerzetesek cellájának önkéntes magányáig.
Tehát ez a filmsorozat nem történelmi tabló. Nem  a Mányoki-képről ismert fejedelemről, az eltelt évszázadok történettudósai által át- és átaktualizált politikus hőséről szól. A lélek emberét szeretnénk megrajzolni.
A film nézőpontja vállaltan szubjektív. A filmes elbeszélés formáját a Legfőbb Fölséggel folytatott párbeszéd és az élettörténetről a fejedelem tudatában rögzült, ott pörgő-kavargó emlékképek megjelenítésének kettőssége adja.  Az érzékek, tudatfoszlányok e képileg megidézhető világában a színre lépő személyek - Zrínyi Ilona, Thököly, Lipót császár, Kollonich bíboros, Bercsényi, és a többiek - nem kanonizált figurák; jellemrajzuk árnyalatait ugyancsak a Vallomások szerzőjének prizmája adja.
II. Rákóczi Ferenc sorsa példaértékű, mert az Egészért kellett felelősséget vállalnia. Hogyan tette? Mikor, melyik pillanatban van ennek tudatában, és mikor próbál kibújni a boldogtalanság szorításából? Megtalálja-e a boldogságot ebben a létezésben, vagy kudarcok sorát halmozza csak saját fejére?
A hierarchia legtetején álló ember eljut-e az isteni nemcselekvés cselekvéséig? Miközben átlátja az összefüggések gyöngyösre csomózott hálóját, képes-e a pillanatnyi konfliktust indulatmentesen megoldani-továbblendíteni?
Hisz minden cselekedetétől ezrek élnek, vagy halálnak halálával halnak.

pályázati adatok

partner
Székely Orsolya
pályázat típusa
Egri Lajos
pályázat éve
2013
támogatás összege
800 000 Ft

alkotók

műfaj
filmetűd sorozat
forgatókönyvíró
Székely Orsolya

forgalmazási adatok, díjak

a kész mű tervezett további sorsa
gyártáselőkészítés