Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Ősképeskönyv előadás felnőtteknek 95%

ismeretterjesztő film 26 percben

A McLaren pilóták - 2011 évi - magyar kalocsai mintás ruhája ugyan olyan ősjeleket tartalmaznak, minta Kárpát-medencében lévő majd 100 mennyezetkazettás templom táblaképei, amelyek Európában a magyar kultúra keretében a legteljesebben őrizték meg az emberiség őskultúrának jeleit. A templomok közt a legkülönlegesebb a csengersimai református templom mennyezete. Egy fiatal lány 2005-ben felfedezte, hogy hogyan lehet leolvasni 250 év rejtőzködés után a táblaképek üzenetét. Az ismeretterjesztő film bemutatja a leolvasó kulcs (12 állatövi jegy, 7 planéta, 6 féle sakkbábu) alapján a magyar képi műveltségünk - templomi táblaképek, hímzések, bútorfestések, cserepek stb. - ősképi eredetét, valamint segítséget ad a különböző mai ábrázolások ősképi jelentésének meghatározásához.

Filmünk egy sorozat első, bevezető része, mely az ősképek keletkezését és fejlődési rendszerét mutatja be, míg a sorozat a leolvasásukhoz szükséges jel „abc"-vel ismertet meg. A legősibb jel a pont: a hímes tojásokat írókázás előtt kifújják, s a kifújó lyukról azt tartják a csángók, hogy az az a pont, ahol az ember és az isten érintkezik egymással. A hímzésben - írásos párnákon - ez a jel az "írás", az ige, azaz a Szentlélek személye. Ez a lyuk jel felnagyítva egy kört ad, amely a forrás jele, s egyszerre jelenti a HOLD - Szűz Máriát és a NAP - Öregistent. A lyuk oldalról nézve vessző, amely két csavarodó ívből tevődik össze, így megvan a három alap ősjel, melyek segítségével fel lehet építeni minden ábra szerkezetét. Az őskép alkotás évezredekkel ezelőtt megkezdődött és minden általunk ismert kultúrában fellelhető. Pl.: Tatárlaka

Ennek a filmnek alkotja gerincét az a két előadás, melyeket a jelrendszer megfejtője, Bereczky Zoltán református lelkész tart 2013. március 21-én felnőtteknek Budakeszin, majd az azt követő héten gyermekeknek a Lónyai utcai iskolában. Az ő előadásai a maga rendszerében egyediek és nem megismételhetők, mert a képi felépítést és annak megértési folyamatát a hallgatóság aktív rajzos részvételével segíti elő. Ezen reakciók mind a felnőtt, mind a gyermekhallgatóság körében különlegesek, hiszen most először szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a minket körülvevő kultúránk, népművészetünk, a már többeknek ismert hímzések festések, faragások, népi imádságok mind ugyanannak a rendszernek a részeiből állnak össze és ennek megfelelően ugyanazt az üzenetet hordozzák, ha szemre más, és más megjelenési formában is. Ezért kérjük eme eseményeknek a megörökíthetőségét, hiszen szerves részét képezik az e rendszert ismertető filmnek, annak természetes megérthetőségét elősegítve.

pályázati adatok

partner
Tálas György
pályázat típusa
Escher Károly
pályázat éve
2013
támogatás összege
650 000 Ft

alkotók

műfaj
ismeretterjesztő
rendező
Mudry Péter
szakértők, közreműködők
Bereczky Zoltán
technikai stáb
Körtéssy Béla
Máriássy Mihály
Zentai János
Benke Ottó

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
MONTAGE Video Kkt
producer
Tálas György
forgatás tervezett befejezése
2013.05.15
forgatási helyszínek
Magyar Művészeti Akadémia
Lónyay utcai Általános Iskola

technikai adatok

masteranyag
HD

forgalmazási adatok, díjak

forgatott anyag tervezett további sorsa
Kollányi Ágoston 2013 pályázatra benyújtásra kerül