Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Elfelejtett parancsnok Elfelejtett parancsnok 100%

Kratochvil Károly

Kratochvil Károly (1869-1946) egyike a magyar történelem méltatlanul elfeledett, nagy alakjainak. Az alig egy hónap alatt létrehozott Székely Hadosztály parancsnokaként egységével 1919 januárjának elejétől 1919 áprilisának végéig tartotta Erdély határán a frontot és csak akkor kényszerült fegyverletételre a túlerőben lévő román hadsereg előtt, amikor két tűz közé szorulva, az őket hátulról szorongató kommün vörös hadserege és a betörő hódítók által közrefogva, mást már nem tehetett. Katonai teljesítménye hadászati szakvélemények szerint is szinte páratlan: a modern hadtörténetben nincs arra példa, hogy egy 170 km-es frontszakaszt alig tízezer ember ilyen szűkös ellátási körülmények között, ilyen helyzetben ennyi ideig tartani tudjon. (Kratochvilt a két világháború között Erdély második Bemjének is nevezték.)

Élete és működése több szempontból is rendkívüli figyelmet érdemel: nemcsak nagyszerű katona, de kiváló pedagógus, kiemelkedő felkészültségű szakember és nagy hatású, rendkívüli egyéniségű ember is volt, az utolsó polihisztorok közül való: festészettel, iparművészettel éppúgy foglalkozott, mint írással, történelemmel, közélettel, külpolitikával. Nyugalmazott altábornagyként a Horthy-korszak civil társadalmának egyik legaktívabb, legismertebb alakja.

 Filmünkben ennek rendkívüli embernek és a magyar történelmi tudatból máig gyötrően hiányzó Székely Hadosztálynak kívánunk emléket állítani. A téma legjobb hazai kutatói, a hadosztályról nemrégiben megjelent nagymonográfia szerzői, Nagy Szabolcs és Gottfried Barna, továbbá több más neves történész – Fráter Olivér, Raffay Ernő – megszólaltatásával elevenednék meg a kor és a történések sora, a nagyváradi helytörténész Nagy József Barna és Péter I. Zoltán beszélne városnak Kratochvil és a hadosztály életében betöltött szerepéről és Kratochvil egységének, a nagyváradi 4. gyalogezrednek történetéről. Ellátogatnánk a Székely Hadosztály harcainak egykori színhelyére, a Királyhágó vonalában tartott valamikor frontszakaszra, ahol a kolozsvári történész, Vekov Károly segítségével mutatnánk be ezeket a helyszíneket. És mivel a Székelyföldön, ezen belül is az Erdővidéken még több helyütt őrzik a hadosztály emlékét, ottani emlékezők is felidéznék az apáik, nagyapáik által elmondottakat. Bemutatnánk Kratochvil egységének a szatmári Kocsordon és a szilágysági Hadadon található emlékművet, valamint a tábornoknak és hadosztályának a veszprémi levéltárban és a budapesti hadtörténeti múzeumban levő hagyatékát, számos tárgyi emlékét és dokumentumát is.

pályázati adatok

partner
Kovács György
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2012
támogatás összege
5 000 000 Ft

alkotók

műfaj
Dokumentumfilm
rendező
Domonkos László
operatőr
Pap Ferenc
zenei szerkesztő
Szigeti Ágnes
vágó
Koncz Gabriella
szereplők
Dr. Szabó József János - előadó
Nagy Szabolcs - előadó
Simay Pál - előadó
Dr. Kovács Vilmos - előadó
Gottfried Barna - előadó
Dr. Balla Tibor - előadó
narrátor
Papp Zoltán
szakértők, közreműködők
Mécs Károly - Kratochvil Károly hangja
hangmérnök
Balogh Balázs, Láposi Zoltán
technikus
Pap Dénes
technikai stáb
Barta Béla - munkatárs
Nagy József Barna - munkatárs

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
DEKO Kft.
producer
Kovács György Gábor
gyártás tervezett ideje
2013.05.12-2014.07.25
forgatás tervezett befejezése
2014.06.13
forgatási helyszínek
Balatonfüred
Balatonszepezd
Brassó
Budapest
Kocsord
Mátészalka
Nagyvárad
Székelyudvarhely
Veszprém
Zilah
digitális fényelés
Halász Ádám
utómunkák
HD TV hírstúdió, Kiss Ferenc

technikai adatok

masteranyag
HDCAM
játékidő
52'

forgalmazási adatok, díjak

forgalmazó
DEKO Kft.
fesztiválok, díjak
Magyar Filmhét 2014 – 2014.10.15,10:00, Terem 3 - dokumentumfilm
Magyar Filmhét 2014 – 2014-10-16 17:30, Terem 3 - dokumentumfilm
televíziós sugárzások
DUNA TV - 2014.10.15
DUNA World - 2014.11.15