Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Thorma János nemzetközi vándorkiállítás Thorma János nemzetközi vándorkiállítás 100%

A kiskunhalasi Thorma János Múzeum névadója halálának 75. évfordulójára jelentős vándorkiállítást szervezett 2012-2013. évre.

A Kiskunhalason született, majd Nagybányára átköltözött Thorma János a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Pályafutását 1887-ben Budapesten Székely Bertalannál kezdte, majd 1888-ban a müncheni Hollósy iskolában és 1889-ben a Bajor Királyi Képzőművészeti Akadémián folytatta. Azután néhány évet tanult Párizsban, a Julian Académie-n.

Thorma János 1896-ban az európai hírűvé vált nagybányai művésztelep egyik alapítója, s három évtizeden keresztül számos fiatal művész nevelője volt. Thorma János nemcsak alkotóművészként, de tanárként is kimagasó teljesítményt vitt véghez. A nagybányai festőiskolában ő és társai új irányzatok beáramlásának egyengették az útját a magyar és a közép-keleteurópai festészetbe. A művésztelepnek mértékadó befolyása volt a magyar és a román képzőművészetre, de kisugárzása elérte a szomszéd országokat is. Oroszországból, Ukrajnából, Lengyelországból, de Németországból, Ausztriából és Angliából, sőt a távoli Ausztráliából és Indiából is jöttek növendékek a nagybányai művésztelepre. Némely évben közel 200 tanítvány dolgozott a festőiskolában. Thorma János egy évtizeden keresztül, 1918 és 1927 között volt a festőiskola vezetője. Fiatal művészek egész nemzedékét képezte ki festőtársaival és ezzel az új művészeti irányzatok sikeres transzferjét valósították meg Európában.

Thorma János ismételten visszatért Münchenbe, ahol festményeit számos kiállításon mutatták be, így például 1905-ben is, amokor egy művét a Glaspalast-ban aranyéremmel tűntették ki. Élete folyamán különböző festői stílust követett, a naturalizmustól, a szecesszión és a francia realizmuson keresztül, az impresszionizmusig és a posztimpresszionizmusig. Több mint 500 festményt készített és ezzel az életművel a modern irányzatok fontos képviselőjeként tartják számon a magyar festészetben.

A különböző alkotási korszakaiból mutatunk be műveket egy nemzetközi vándorkiállításon, amely 2012-ben három országot foglal magába, Magyarországot, a művész hazáját, Németországot, a tanulmányai országát és Romániát, a mester működésének helyét.

Münchenben több mint ötven festmény kerül bemutatásra, a következő cím alatt: „Nő a tájban - nő és a természet”

A nő és a természet téma iránti érdeklődés Thormánál viszonylag korán fellelhető és ez a kérdés egészen élete végéig szenvedélyesen foglalkoztatta. Több mint száz festménye született ebben a témakörben.

A nemzetközi kiállítás első állomása Kecskemét, ahol a kiállítás már 2012. június 1-én megnyílt. Ezután a kiállított művek útja szétválik, a képek egyik része augusztusban Nagybányán / Baia Mare-n, működési és lakóhelyén kerül bemutatásra, míg a másik részt Kiskunhalason, a művész szülővárosában állítják majd ki. Ezután a képek újra egyesülnek és Münchenben, Thorma János iskolavárosában lesznek bemutatva, ahonnan aztán két másik német városba, október-novemberben Stuttgartba és decemberben Berlinbe utaznak. A vándorlást egy a Magyar Nemzeti Galériában 2013 elején rendezett különkiállítás fogja lezárni. A tárlat anyaga Magyarország, Németország, Románia múzeumaiból és magángyűjteményeiből származik. Németországban ez az első tárlat, amely kizárólag Thorma János műveit mutatja be.

pályázati adatok

partner
Molnár Nándor
pályázat típusa
Neumann János
pályázat éve
2012
támogatás összege
1 500 000 Ft

alkotók

műfaj
ismeretterjesztő film
rendező
Bakos László
operatőr
Vercz András, Lázár Zsolt
zenei szerkesztő
Kevin Macleod

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Halasmédia Non-profit Kft.
producer
Szenczi Lajos
gyártás tervezett ideje
2012.08.01-2013.05.31
forgatás tervezett befejezése
2013.04.15
forgatási helyszínek
Kiskunhalas, Kecskemét, Nagybánya, München, Stutgart, Berlin, Budapest

technikai adatok

masteranyag
HDV
játékidő
30 perc

forgalmazási adatok, díjak