Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Égjen inkább az olajmező… Égjen inkább az olajmező… 100%

Az 1956-os forradalom kiemelkedő történeteiről, kimagasló személyiségeiről meglehetősen sok információt gyűjtöttek össze s tettek nyilvánossá a történészek, különösen az elmúlt időszakban. Mégsem mondhatjuk, hogy teljes a kép, mert hiányoznak a forradalom tablójáról a vidék, elsősorban a kisebb települések eseményei és szereplői. Hiányzik a forradalom mikrovilága, melynek látszólag jelentéktelenebb alakjai és történetei - mint cseppben a tenger - ugyanúgy kifejezik a forradalom szellemiségét, a magyar emberek szabadságvágyat, akár a legismertebb tragikus-véres események. A több mint fél évszázaddal ezelőtti magyar szabadságharc résztvevői egyre gyorsuló ütemben távoznak az élők sorából: ezért a még élők kifaggatása, emlékeik rögzítésének lehetősége az utolsó állomáshoz érkezett. Holnap talán már rájuk sem tudunk emlékezni. Különösen igaz ez, ha egy olyan "fehér foltra" bukkan a kutató, melynek sem verbális, még kevésbé mozgóképes dokumentálása nem történt meg. Az olajosok forradalmáról van szó, arról a megmozdulásról, amely az ország egyik legkisebb megyéjében - Zalában - történt. Nagy kiterjedésű olajmezők húzódtak a megye déli területein, melyeket az '50-es évek nehézipari fellegváraként szoktak emlegetni. Lovászi, Lenti, Bázakerettye, Nagylengyel, Kútfej, Gellénháza és még vagy negyven kistelepülés lakói dolgoztak akkor itt, a kőolajiparban. Mivel ezeket a falvakat inkább munkásság (olajbányászok) és műszaki értelmiség lakta, érthető, hogy itt lobbant fel a forradalom lángja elsőként és nem a megyeszékhelyen. A szakszerűtlen olajkitermelés, az olajmezők kizsigerelése miatt most szabadultak fel az indulatok, s mint a futótűz, terjedt a jelszó: "Egyetlen liter olajat sem a szovjet tankokba, inkább legyen minden a tűz martaléka!"


Az ,,olajosok" forradalmáról nem sok szó esett a szabadságharc eseményeinek feldolgozása során. Interjúalanyaink, a 85-95 éves emlékező szemtanúk állítják: a zalai olajmunkások forradalmát a megtorló hatalom igyekezett elhallgatni, jelentéktelenné tenni, hiszen mind a mai napig ismeretlen, miképpen zúdultak be a falvak olajmunkásai az olajmezőkről, a kutaktól, a finomítókból a nagyvárosokba, s szervezték ott tovább a forradalmi eseményeket.


A meghurcolt szereplők döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a később lefolytatott pernek az elszenvedőiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket. ,,Mintha nem is lett volna olajos '56. Mintha el lett volna temetve. Valahogyan el van felejtve, el van tüntetve. Miért?" - mondja B.I. kútkezelő Lovásziban. Mögötte bólogat az olajhimba, a kor néma szemtanúja.

Dokumentumfilmünk egy adósság szerény törlesztése 1956 őszének ismeretlen, "olajos forradalmáról". Sorstöredék és krónika azokról, akiket meghurcoltak, börtönökbe zártak, akiknek életpályája kettétört, vagy hazájukat elhagyni kényszerültek.

pályázati adatok

partner
Kinyó Ferenczy Tamás
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2012
támogatás összege
5 800 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumentumfilm
rendező
Kinyó Ferenczy Tamás
forgatókönyvíró
Ferenczy Erika
operatőr
Kinyó Ferenczy Tamás
zeneszerző
Oliveros – Dempster
vágó
Kinyó Ferenczy Tamás
hangmérnök
Tihanyi Zoltán
világosító
Péchy Tamás, Bedő Csaba
technikus
Péchy Tamás
technikai stáb
Ralph Berkin - Fordítás
Dank Viktor
Farkas Béla
Zachemsky Ferenc
Tóth János
Jánosi Ferenc
Hutman László
Molnár Ferencné
Alsó József
Kósi Endre
Kósi Endréné

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Art Opus Kft.
producer
Kinyó Ferenczy Tamás
gyártó partnerek
-
gyártás tervezett ideje
-2014.10.15
forgatási helyszínek
Lovászi, Bázakerettye, Nagylengyel, Zalaegerszeg, Gellénháza, Nagykanizsa, Budajenő, Budapest stb.

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak

ősbemutató
MTV 1 - 2014.11.25
televíziós sugárzások
Duna World - 2015.10.23
Hír TV - 2015.03.29
MTV 1 - 2014.11.25
sajtótükör
Magyar Nemzet: Szilánkok (2014. október 14)
Locsei. net: Égjen inkább az olajmező…
M1 - 2015. X. 23. Ma reggel (1:51:20 - 2:00:20)