Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Keletről jött emberek - A kunok I-II. Keletről jött emberek - A kunok I-II. 100%

Aki kicsit foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla az 1239-ben Kötöny kun fejedelem vezetésével Magyarországra kunokat telepítette le. Azt a mondást is hallottuk talán, hogy "konok kunok''. Egy átlagos magyar ember tudása ennyiben ki is merül a kunokról. Honnan jött ez a népcsoport, vannak-e ma is fellelhető gyökerei? Mit adtak a kunok a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez?

Ismeretterjesztő filmünkben ezen kérdésekre adunk választ. Sok mai közéleti személy is kun gyökerekkel rendelkezik és büszkén vall kun származásáról. csak példaként említve: Csukás István író, Berecz András mesemondó, Varga Mihály és Fazekas Sándor miniszterek, de ilyen személy volt dr. Juhász László is akit filmes cégünk mentorának tekintünk. A kunok témaköre nem ismeretlen számunkra, mert 2009-ben cégünk készítette a Kunok útján című kisfilmet egy 10 napos lovasemlékmenetről, amely a Radnai-hágótól indult. Sajnos akkor még csak SD minőségben dolgoztunk, és elkerülhetetlen volt, hogy néhány amatőr felvételt is bevágjunk a filmbe. A film megtekinthető:

https://www.youtube.comlwatch?v=4WSRFrYTN90 https://www.youtube.comlwatch?v=lAhrs2n3jUO

Most technikailag megújulva, de ezen film szemléletét figyelembe véve kívánjuk nagy kun filmünket (2 epizódban) professzionális minőségben elkészíteni. A munkánkat szakmailag segíti a karcagi székhelyű Kunszövetség is. A filmkészítés során szeretnénk mind a hazai kun-kutatás egyik elismert képviselőire és Kazahsztánban élő kutatók tudományos eredményeire támaszkodni.

A filmünkben szeretnénk olyan különlegességeket is bemutatni, mint a legrégibb kun nyelvemlék a Codex Cumanicus, amelyet Olaszországban velencei Marciana könyvtárban őriznek, de az sem elhanyagolható tény, hogy már a legelső orosz nyelvű írásos emlék (Igor-ének) is a kunok elleni küzdelemről szól. A keleti sztyeppéken Kazahsztántól Magyarországig fellelhetők a temetkezési szokás „kun babái", amelyek közül néhányat modem filmes technológiával feldolgozva (kameradaru és slider technológiák) lebilincselik a nézőt.

A forgatás legköltségesebb, de elkerülhetetlen része a Kazahsztáni kipcsak (kun) törzsek életmódjának bemutatása, ami megőrizte a hagyományos életmódot. Terveink között szerepel sassal és sólyommal történő hagyományos vadászat bemutatása.

A filmet Full-HD technológiával készítjük, SteadyCam, Jimmy-Jib, Krán és slider eszközök használatával tesszük képileg érdekesebbé.

Az elkészült alkotásnak olyan ismeretterjesztő filmnek kell lennie, hogy a nagyközönség is megismerhesse a kunok életét mind keleten, mind a Kárpát-medencében. A filmnek a pályázati kiírással összhangban alkalmasnak kell lennie alap, közép és felsőfokú oktatásban való felhasználásra.

pályázati adatok

partner
Buzoganj Mária
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2012
támogatás összege
9 000 000 Ft

alkotók

műfaj
ismeretterjesztő sorozat (2 epizód)
rendező
Farkas György
forgatókönyvíró
Kenyeres Gyula
operatőr
Bohus Vera, Sepsi Gergő, Kiss Gábor
zenei szerkesztő
Nemes F. György, Kardos Rita
vágó
Hajdu Péter
szakértők, közreműködők
Kovács Sándor

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
TISZApART MÉDIA Kft.
producer
Kenyeres Gyula
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

játékidő
2 x 52 perc

forgalmazási adatok, díjak

televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.12.22