Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Képtelen természetrajz: A kígyó Képtelen természetrajz: A kígyó 100%

Nagy Lajos Képtelen természetrajz:  „A kígyó” című epizód

Az irodalmi alkotásról:
A könyv karcolatainak többsége az állatvilág egyedeiről szól. A természettudományoskodó leírások azonban a szójátékok, a nyelvben fellelhető illogika, szarkasztikus megjegyzések, kiszólások révén szatírikus, irónikus  felhangot kapnak. A fogyatékosságokat, hibákat, természettudományos képtelenségeket és téveszméket az író az abszúrditás határáig fokozza, hogy aztán azok maguktól pukkanjanak szét. A könyvben 35 karcolat található, amelyek között megbúvik a „Búvár hencsér’” kitalált állat vagy a „Villamos állat”  fokozza a képtelenségek sorát. Első személyes élményem a könyvvel kapcsolatban, hogy a középiskolás éveimben cserealapot képezett az igen-igen nagy becsben tartott Rejtő Jenő könyvekkel. Idézgettünk belőle, mint a későbbi generáció a” Macskafogóból”. 

A megfilmesítés:
Eddig 4 epizódot készítettünk  el ( Az elefánt, A viziló, A medve és A tyúk címen ) 5-5 perc hosszúságban. 3 epizódot az MMK támogatásával, míg egy epizódot saját szórakozásból. Célunk megőrizni egységében a húszas évek  hangulatát a grafikai stílusban ugyanúgy, mint hangban.

A szöveg: Reviczky Gábor adja elő,  (narrátorként), hangjával tökéletesen megszemélyesítve az adott állatot.

A zene: a némafilm aláfestését felidézve zongora szól, a szöveg alatt visszafogottan, nem zavarva az érthetőséget. A zörejeket is  zongorával adjuk, míg a csattanóknál aztán felhangosodik és durr neki.

A kép: Schibik József  karikatúra jellegű rajzainak sorozatát  és az animációt az irodalmi mű aláfestésének szánjuk, nem konkurálva annak a humorával, hanem azt kiegészítve kívánjuk a  szórakoztató audiovizuális hatást elérni.

Megmérettetés: Az elkészűlt epizódokat neveztük a kecskeméti Kaff  animációs, a  szolnoki Képzőművészeti és  a marosvásárhelyi  Alter-native  rövidfilm, és a pusztaszeri természetfilm ( közönségdíj) fesztíválokra.  Megjelent DVD-n saját kiadásban és vetítettük a budapesti Nemzetközi  Könyvfesztívál keretein belül   valamint  a  Millenárison  a Gyermek és Ifjusági  irodalmi és könyvfesztíválon.
Minden korosztály részéről nagy érdeklődést váltott ki  és sikeres visszajelzéseket  kaptunk minden korosztály részéről.

pályázati adatok

partner
Morvay Gábor
pályázat típusa
Macskássy Gyula
pályázat éve
2011
támogatás összege
4 000 000 Ft

alkotók

rendező
Schibik József és Morvay Gábor
forgatókönyvíró
Nagy Lajos
zeneszerző
Jávorka Ádádm
vágó
Erdős István
látványtervező
Schibik József
figuratervező
Schibik József
további alkotók
Reviczky Gábor - mesélő

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Studio Ex-ist Kft.
producer
Morvay Gábor
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD-CAM
játékidő
5'

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
KAFF (Kecskemét Animation Film Festival) 2013
Hirosima International Animation Festival 2014 - magyar különprogramba válogatva
televíziós sugárzások
M2 - 2013.05.17