Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Bárka vagy fészek? Bárka vagy fészek? 100%

Ökofalvak Magyarországon - Visnyeszéplak

Bárka vagy fészek?
A visnyeszéplaki ökofalu

A magyar ökofalvak története a rendszerváltás körüli években kezdődik. A környezetvédelem szempontjait az azóta mind jobban megtapasztalt környezeti változások még inkább előtérbe helyezték, az ökofalvak azonban a mai szemlélő számára ugyanolyan zárványnak, szélsőségnek tűnnek, mint kezdetben. Filmünk célja egy ökofalu életének, sajátos, természet-közeli harmóniájának, az ott lakók motivációjának bemutatása. 

A filmben a Somogy-megyei, Zselicségben elhelyezkedő, festői szépségű Visnyeszéplak életét mutatjuk be egy hétköznap tevékenységeinek, szokásos munkafolyamatainak tükrében.  Hajnaltól késő éjszakáig követjük szereplőink életét, és azt, ahogyan életüket behálózza, körülveszi az ökologikus, illetve közösségi gondolkodás. A filmben a kamera együtt él alanyaival és a tájjal, igyekszünk állvány nélkül, minél több természetes kameramozgást és fényt használni, illetve minél több apró hangot rögzíteni, hogy az utómunka során minél kevesebb zenét kelljen használni.

A kora hajnaltól késő estig követett nap során kameránk bemutatja  környező természeti táj és a faluban élők összhangját, harmóniáját: a Zselici Tájvédelmi Körzet peremén elterülő település ember és természet egymásra utaltságát, egymásra épülő szerkezetét példázza.

Ugyanakkor felfedjük azt is, ahogy az ökologikus gondolkodás megjelenik a falu hétköznapjainak tárgyi világában: (munkaeszközök, fatüzelésű tűzhelyek, épített környezet, alternatív megoldások), és a mindennapi munkafolyamatokban.

Itt is, mint  minden ökofalu kísérlet mögött karizmatikus, határozott elvi koncepcióval rendelkező személyek állnak. A filmben  mélyinterjúkkal megszólaltatjuk a falu meghatározó személyiségeit: a biogazdát (egy fontos ökofalu hírlevél szerkesztőjét), az alternatív iskola igazgatóját (kémiatanár és kovácsmester), az állattartó vegyészt és az asztalosmester-fafaragót, a családanyát és a kecskefarm menedzserét. Szereplőinknek az alábbi kérdéseket tesszük majd fel:  
1. Milyen személyes motívumok alapján döntöttek úgy, hogy belevágnak ebbe az életmód-kísérletbe?
2. Hogy tekintenek vissza pályájukra, életükre, eredményeikre?
3. Látnak-e lehetőséget arra, hogy az általuk felvetett életvitel modell-értékűvé váljon, és hozzájáruljon a globális környezeti problémák megoldásához?

Szereplőinket hallgatva végigkísérjük őket szokásos napi teendőiken is, míg lassan beesteledik és a falu a környező természettel együtt nyugovóra tér.

A cím két jelképet állít gondolkodásunk középpontjába. A bárka az átmenekítés eszköze; a fészek az utód-generálásé, a folytatásé.

pályázati adatok

partner
Fáy Réka
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2011
támogatás összege
1 760 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumnetumfilm
rendező
Fáy Réka
forgatókönyvíró
Prágai Tamás
operatőr
Dömötör Péter
zeneszerző
Kocsis Gyula
vágó
Fáy Réka

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Gyíkpohár Alapítvány
producer
Fáy Ramóna
gyártás tervezett ideje
2012.03.01-2013.07.31
forgatási helyszínek
Visnyeszéplak

technikai adatok

masteranyag
HDV
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
Göcsej Filmszemle 2014, különdíj
televíziós sugárzások
Duna Televízió - 2013.11.26