Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Márton Áron boldoggá avatási pere 1-3. Márton Áron boldoggá avatási pere 1-3. 100%

Szülőföldi tanúságtevők / Amikor a tanúságtevő maga a történelem / Várva a csodát

A 89-es rendszerváltás után Romániában a 12 katolikus egyházmegye 15 boldoggáavatási pert indított be.Az erdélyi érsekség Márton Áronét. Egyedül az övé hitvalló per, a többi személy vértanú volt. A rendes ügymenet szerint a kivizsgálás megindítása előtt szükséges lenne egy hivatalos iratokkal tanúsított csoda, A püspök érdemeinek ismeretében a  Szentté Avatási Kongregáció eltekintett a csodától és kiadta a positiót (a peranyag dokumentációját) tanulmányozásra. A per eddigi részleteit mutatja be a film.

I  A „tanúmeghallgatás” 
A pozitió összeállításának alapját a tanúmeghallgatások jelentik. Ezt  Bartalis Árpád, a püspök egykori titkára végezte. Rajta kívül meghallgatnánk, hogyan vélekednek Áron püspök szent életéről a rokonok, a paptársak elsőként a püspök volt gyóntatópapja, diákjai és Lucian Muresan, a balázsfalvi görög-katolikus érsek. A megszólalók révén  bejönnek Márton Áron élettörténetének különböző helyszínei.

II. Amikor a tanú a történelem
Mivel a lengyelországi katolikus egyház magas rangú vezetőiről sorozatban derült ki, hogy besugók voltak, a Kongregáció kérte Márton Áron titkosszolgálati dossziéinak átvizsgálását, arról jelentést várnak.Nagy Mihály történésszel, a Román Országos Levéltár aligazgatójával és Denisa Bodeanuval a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Tanács tagjával forgatunk Bukarestben a Szekuritáté Irattárában. A történészek szerint a szekus dossziék alapján egy egészen új Márton Áron kép rajzolható meg.

III. Vatikán hangja
Bemutatjuk a Szentté Avatási Kongregáció működését (2500 per van most folyamatban). Az általuk kijelölt történész és teológus értékeli a peranyagot. Romániából a kért kiegészítéseket 2012 nyarára ígérték. Várhatóan ősszel már a Kongregáció prefektusa, Angelo Amato nyilatkozni tud arról is, hogy Márton Áront tiszteletreméltóvá nyilvánította a pápa. Ezután már csak a csodát kell majd bizonyítani. Erről az erdélyi érsek szól a film végén.

pályázati adatok

partner
Dudás István
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2011
támogatás összege
9 600 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumentumfilm-sorozat
rendező
Maksay Ágnes
forgatókönyvíró
Maksay Ágnes
operatőr
Kötő Zsolt
vágó
Kötő Zsolt
narrátor
Szilágyi Szabolcs
szakértő
dr. Kovács Gergely, dr. Szentmártoni Mihály,
megszólaló
dr. Kovács Gergely, dr. Szentmártoni Mihály, Csiby László, Bot Róza, Kurkó Rozália, Márton Gerő, Lázár Csilla, Dr. jakubinyi György, dr. Németh László, Bara Ferenc
hangmérnök
Soós Attila
technikai stáb
Molnár Ferenc - asszisztens
Csép Gergő - asszisztens

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
VIDEO-PONTES (Kolozsvár)
producer
Füredi Vilmos
produkciós asszisztens
Pál Ilona
gyártásvezető
Maksay Ágnes
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
3*26 perc

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
Filmtettfeszt, Kolozsvár, 2013
TIFFSzereda, 2014
televíziós sugárzások
Duna TV - 2013.09.23
Duna TV - 2013.09.26