Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Hungarikum: A pálinka Hungarikum: A pálinka 100%


A pálinkafőzés folyamatainak, kultúrtörténetének filmsorozatban való bemutatása azt az aggodalmat keltheti a külső szemlélőben, hogy az alkoholfogyasztást segítjük elő. Ez azonban súlyos tévedés. Az elmúlt években a pálinkafogyasztásnak olyan reneszánszát éljük, amely páratlan a XXI. században.
Ennek egyik oka az, hogy a hungarikumok megjelenésével az emberek felismerték a nemes pálinkák és a kommersz szeszesitalok közötti különbséget. Szinte nincs olyan baráti vagy hivatalos összejövetel, ahol ne pálinkával indítanák az ünnepségeket.
Ez nagyon örvendetes tény, de az ismeretterjesztő film sokat segít ennek az igazán magyar italnak a kulturált fogyasztásban, a magyar termékek preferálásának a hétköznapi életben.A legízesebb pálinkafélék a Kárpát-medencében találhatók, ahol a gyümölcsből készült pálinkák zamata egyedülálló a világon. Nem olyan meglepő ez, ha belegondolunk, hogy a magyarországi Alföld klímája kifejezetten kedvez a gyümölcs, kiemelten a kajszibarack, a szilva, a cseresznye, az eper, a körte termesztésének.

A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás ( Magyar Élelmiszerkönyv)Rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek,
- 100%-os gyümölcspárlatok, azaz nem finomszesz és aroma hozzáadásával készültek,
- minimum 37.5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.

Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja. Ez nagy reményekre jogosít bennünket. Elképzeléseink azonban még sajnos nem váltak be, a hungarikumként elismert pálinka még nem futotta be azt a karriert, mely elvárható lenne. A népszerűsítés terén a marketingnek még sok feladata van, és filmsorozatunk is a célt szolgálja. A különböző műhelyek, mesterek, tulajdonosok mini portréinak, másutt a táj, a készítés mód bemutatásával népszerű ismeretterjesztő jelleggel a film eszközeinek alkalmazásával terjesztjük azokat az tudnivalókat, melyek a pálinka fogyasztás kultúráját és vásárlásban való eligazodást segítik. 
A hozzá kapcsolódó hagyomány, több generáció tudása, valamint a helyi specialitások teszik igazán egyedivé, értékessé.   
Jelenleg nyolc eredetvédett tájegységgel, gyümölcsfajtával és pálinkával rendelkezünk, ezek a következők:
A Szatmári szilvapálinka
A Kecskeméti barackpálinka
A Szabolcsi almapálinka
A Békési szilvapálinka
A Gönci barackpálinka 
Az újfehértói meggypálinka
A Göcseji körtepálinka
Pannonhalmi törkölypálinka

Az ismeretterjesztő film feladata lesz továbbá annak tisztázása, mit jelent, hogy eredetvédett, és mitől jellegzetesen hazai ez az ital.

pályázati adatok

partner
Nagy Gergely Felicián
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2011
támogatás összege
6 200 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumentumfilm
rendező
Bakos Zsuzsanna
operatőr
Markert Károly, Velez Gyula
narrátor
Lukács Sándor
riporter
Herczog Zsófia
rendezőasszisztens
Dobronay László
technikus
Jakub Róbert
technikai stáb
Pál Ilona - Produkciós koordinátor

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Tabán-Film Kft.
producer
Nagy Gergely Felicián
gyártásvezető
Dr. Wolf Antalné
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
26 perc

forgalmazási adatok, díjak

televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.01.03