Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Berti, a rózsaszín barika kalandjai Berti, a rózsaszín barika kalandjai 100%

BERTI, A RÓZSASZÍN BARIKA KALANDJAI
Egy gyerekeknek szóló, humoros, animációs mesesorozat első epizódját szeretnénk elkészíteni, melynek főhőse Berti, a rózsaszín barika. Berti kalandjai során, a gyerekek szerethető történetek formájában ismerkedhetnek olyan gondolatokkal, mint a tolerancia vagy az önálló gondolkodás fontossága. Az első rész önállóan is megállja majd a helyét, és egyben pilot epizód is a további támogatás biztosításához.


AZ ELSŐ RÉSZ TARTALMA
Berti hetedikként érkezett a Bégető családba. Idősebb testvérei, Barbi, Bélus, Benő, Borka, Brúnó és Bendegúz megszólalásig hasonlítottak egymásra, olyannyira, hogy szüleik gyakran össze is keverték őket. 
Mikor Bernát, a családfő a bölcső fölé hajolt, hogy szemügyre vegye a kis jövevényt, a szalmáról egy apró barika mosolygott rá, olyasforma volt, mint a többi Bégető gyermek, egy különbséggel: Berti rózsaszínnek született.

Amint a nyáj bölcsei megpillantották a kisdedet, heves bégetésbe kezdtek. Hosszas töprengés után Berga, a rangidős bölcs a szülőkhöz fordult:„Úgy határoztunk, hogy a kisded köztünk maradhat” Nagy sóhaj szabadult fel a Bégető házaspárból, birkaszájuk boldog csókban forrt össze. ”De - tartotta a magasba mutatóujját Berga – be kell festeni!”.

Amit a bölcsek kimondtak, az a birkanép számára maga volt a törvény, így Berti nyomban fehérre festették és a kisbirka most már semmiben sem különbözött társaitól. Egy reggel, mikor a család megérkezett a legelőre, Bégetőné megszámolta gyermekeit, majd felkiáltott. „Egy hiányzik!” „De melyik?” - kérdezte Bernát. „Barbi, Bélus, Benő, Borka, Brúnó, Bendegúz, Berti.” - sorolta a birkamama. A gyerekek bégettek egyet, a nevük hallatán, egyedül Berti neve után nem felelt senki.

Berti kétségbeesetten furakodott előre a végeláthatatlan gyapjútengerben. „Nem tetszik tudni, hol találom meg a szüleimet?”- fordult egy loknis hölgyhöz. „Van fogalmad róla hány ezer birka jár erre nap, mint nap?” „Jobban teszed, ha keresel magadnak másik családot. ” - vetette oda a hölgy félvállról. „De én nem akarok másik családot.”- felelte Berti. „Ugyan már, egyik birka olyan, mint a másik” - szólt közbe egy idősebb birkaúr.

Bernát hosszan kémlelete a domb tetejéről a legelőt, de hiába meresztgette a szemét, csak egy sereg egyforma birkát látott. Az égen sűrű felhők gyülekeztek, majd egy kövér esőcsepp az orrára hullott. „Még ez is!”- morogta Bernát, de nem tágított akkor sem, amikor zuhogni kezdett az eső. A sűrű vízfüggöny mögött egyszer csak egy halvány rózsaszín foltra lett figyelmes.„Ő az! Ez a mi Bertink!” - kiáltott fel és nekiiramodott a lejtőnek.

Bernát nagy lendülettel a fia nyakába ugrott. Őt követte Berta, majd sorban a testvérek. „Soha de soha nem fogunk többé befesteni!” – fogadkozott Bernát. A család vidáman indult legelni, Berti egész úton szökdécselt és olyan boldog volt, mint még soha.

pályázati adatok

partner
Lajos III Tamás
pályázat típusa
Macskássy Gyula
pályázat éve
2011
támogatás összege
15 000 000 Ft

alkotók

műfaj
Animációs film
rendező
Goda Kriszta
animációs rendező
Udvardi Jenő
forgatókönyvíró
Goda Krisztina
zeneszerző
Pálvölgyi Géza
vágó
Kovács Zoltán, Nemesdédi Ádám
további alkotók
Udvardi Jenő - Művészeti vezető
narrátor
Kállóy Molnár Péter
világosító
Udvardi Tamás
animátor
Kispál Viktor, Szalay Zoltán, Ujj Bea, Nagy Péter, Fábos György, Czipa Ildikó, Nagy Balázs
technikai stáb
Szvák Antal - Koordinátor
Kis Juhász Gábor - Animácios supervisior
Pető Sándor - Animációs supervisior
Pulai Gábor - Kompozitáló
Varga Miklós - Animációs rendező
Nemes Erzsébet - Kompozitáló
Turbók Gergely - Textúra festő
Tujner János - Textúra festő
Orbán János - Háttértervező
Eördögh Tamás - Háttértervező
Eisenberger József - Háttértervező
Tőke Imre - Háttértervező

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Szupermodern Stúdió Kft.
producer
Mink Tamás, Lajos Tamás
produkciós asszisztens
Tatár Veronika
gyártásvezető
Klucsarits Istvánné, Adamik Ágnes
gyártás tervezett ideje
2011.11.01-2013.06.14

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
10'

forgalmazási adatok, díjak

ősbemutató
MTV 2 - 2013.05.26
televíziós sugárzások
M2 - 2013.05.26