Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Kondorostól a világhírig Kondorostól a világhírig 95%

Kepenyes Pál két rendszerrel ezelőtt született Kondoroson. Budapesten végzett képzőművészeti tanulmányainak egy koholt fegyvertartási per vetett véget, ezért a Rákosi érát gyakorlatilag börtönben töltötte. Az 56-os forradalom Párizsig repítette az akkor még mindig fiatal alkotót, akinek absztrakt munkáit az ottani művészközeg és közönség is befogadta. A párizsi évek után New York, majd Mexico City következett, végül alkotói énje Acapulcoban találta meg otthonát.

A magyar művészettörténet a XX. Század legsikeresebb szobrászai között jegyzi Kepenyes Pált, műveiről azonban idehaza szinte semmit sem tudhatott a nagyközönség, pedig amennyire megalkuvásmentesek művei művészi értelemben, ugyanolyan távol állnak bármilyen ideológiai töltettől. Témái között a nők, az élet, az energiák áramlása, a változatosság jelennek meg a legkülönbözőbb formákban.

A Mexikóban létrehozott művek jórészt grandiózusak, a művész elismertségéről pedig a Mexikói Becsületrend mellett mindent elárul, hogy még a világkiállításra épített mexikói pavilon is nagyrészt az ő munkája volt. Kepenyes Pál nem csak szobrászként, de ötvösként, sőt építészként is maradandót alkotott. Ékszereit az Acapulcoban nyaraló milliomosok vásárolják, de találkozhattunk velük a Conan a barbár című filmben is. A művész 1992-ben látogatott először haza, majd a közönség két fővárosi kiállításon kapott ízelítőt alkotásaiból.

pályázati adatok

partner
Petneházi Andrea
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2011
támogatás összege
9 800 000 Ft

alkotók

műfaj
ismeretterjesztő
rendező
Bereczki Csaba
forgatókönyvíró
Kutas Virág
operatőr
Füredi Vilmos
vágó
Kende Júlia
további alkotók
Füredi Anikó - Dramaturg
felvételvezető
Szentpéteri Ramona
hangmérnök
Rozgonyi Gábor
segédoperatőr
Rozgonyi Gábor
technikus
Glósz Imre

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Ius Iuris Kft.
producer
Petneházi Andrea
gyártásvezető
Dr. Wolf Antalné
gyártók
Nagy Gergely Felicián - Produceri asszisztens
Pál Ilona - Produkciós koordinátor
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
2x26'

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
Magyar Filmhét 2014
televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.01.07
Duna TV - 2014.01.14