Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Globál menü Globál menü 100%

 

Milyen globális menüt fogyasztunk nap mint nap? Honnan érkezik az ételünk? Mennyire tudatosak a fogyasztók? Mi a helyzet Európában? Mi történik a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon?

 

A XX. század technológiai újításai, a mezőgazdaság és feldolgozóipar robbanásszerű fejlődése hosszútávú megoldási lehetőséget kínált a megtöbbszöröződött lakosságú bolygó élelmezésére, azonban a Zöldforradalom tartalékai napjainkra kimerültek. A jóléttel - és a GDP-vel - párhuzamosan növekszik az emberiség igénye a minőségi, leginkább állati eredetű ételek fogyasztására. Jogosan merül fel a kérdés magasabb szinteken is: mégis meddig fenntartható az effajta jólét? Léteznek alternatív megoldások?

 

Az agrárgazdálkodás és az élelmiszeripar az elmúlt évszázadban drámai változásokon ment keresztül. A tömeggyártás eredményeképp a fogyasztók távol kerültek az ételük forrásától, úgy, hogy közben észre sem vették a folyamatot. A most felnövő generáció jelentős része el sem tudja képzelni, hogyan készül az az élelmiszer, amit nap mint nap fogyaszt. Filmünk megkísérli bemutatni a mai helyzethez vezető körülményeket, vázolni a lehetséges megoldásokat, rávilágítani az aktuális szituáció előnyeire és hátrányaira.

pályázati adatok

partner
Janovics Zoltán
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2012
támogatás összege
9 200 000 Ft

alkotók

műfaj
Tudományos ismeretterjesztő
rendező
Novák Tamás
forgatókönyvíró
Novák Tamás
operatőr
Kiss Sándor, Kiss Soma
zeneszerző
Birtalan Áron
szereplők
Dr. Forgács Gábor
Dr. Eric L. Ding
Dr. Darvas Béla
Bruce M. Chassy
Bíró András
Bajkai Tibor
Dr. Bardócz Zsuzsa
Dr. Györgyey János
Antal Emese
Dr. Hans-Ulrich Grimm
Dr. Helyes Lajos
Dr. Horn Péter
Dr. Lakner Zoltán
Dr. Robert Verkerk
Dr. Tompa Anna
Dr. Vajda Boldizsár
Fuchs Zsolt
Függ István
Isha Datar
Johar Harman
Marton Endre
Nagy István
Nagy Tibor
Péterné Nagy Gabriella
Tóthné Kecskés Mária
Vági Zsolt
Éder Tamás
szakértők, közreműködők
Fehérvári Márton
Hunyad Ákos
Kopp Krisztina
Szkárosi Márk
Szesztay Dávid
Kertész Richárd
rendezőasszisztens
Kálazy Zsuzsanna Pubi
technikai stáb
Kiss Sándor - Vágó - animáció
Nagy Adrienn - Grafika
Balázs Anna Mária
Czomba Albert
Gombossy Tünde
Müller Ádám
Németh Franciska
Sámi Miklósné

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Omega-Kreatív Bt.
producer
Janovics Zoltán
produkciós asszisztens
Kopp Krisztina
gyártás tervezett ideje
2012.09.01-2013.11.30
forgatás tervezett befejezése
2013.10.30

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak

ősbemutató
M1 - 2014.08.02
fesztiválok, díjak
International TV Festival Bar, 2015 - Versenyfilm
Aljazeera International Documentary Filmfestival, 2015 - Versenyfilm
Nemzetközi Agrofilm Filmfesztivál, 2015 - Fődíj
Life Sciences Film Festival, 2015 - Versenyfilm
Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál , 2015 - Fődíj
Magyar Filmhét 2014
televíziós sugárzások
TV2 - 2015.09.23
TV2 - 2015.09.28
M1 - 2014.08.02
sajtótükör
Újabb magyar film nyert fesztiváldíjat
Véget ért a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnokon
A Globál menü nyert Szolnokon
A magyar Globál menü a dobogó legfelső fokán
Nagydíjat nyert a Globál menü c. film
A Globál menü nyerte a fődíjat a szolnoki nemzetközi filmfesztiválon
"Most már megenném a műhúst is"
Globál menü: mit eszünk majd harminc év múlva?
Mit fogunk enni harminc év múlva?
Port.hu - Globál menü
„Hatalmas kihívás, hogy mit fogunk enni harminc év múlva”