Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Az utolsó hadifoglyok? Az utolsó hadifoglyok? 100%

... avagy a könyveknek is megvan a saját sorsuk

Szerencse a szerencsétlenségben, egy véletlen felfedezés és több évnyi diplomáciai tárgyalás. Röviden erre volt szükség ahhoz az elmúlt évtizedekben, hogy a Sárospataki Református Kollégiumból a második világháború után elhurcolt, felbecsülhetetlen értékű sárospataki könyvek egy jó része hazatérjen. A 26 perces dokumentumfilmünk - szakértők és a hazahozatalban jelentős szerepet játszó személyek segítségével - azt a nem mindennapi utat dolgozza fel, amelynek köszönhetően ma már büszkén mutathatja be ismét látogatóinak a Könyvtár ezeket a kincseket: közöttük Lorántffy Zsuzsanna és Rákóczi György Bibliáját.

A dokumentumfilm bemutatja először is azt a történelmi időszakot, amelyben a könyveknek nyoma veszett. Emellett szól arról is, hogy az akkori Kollégium jelentős szerepet töltött be az oktatásban. A könyvtár alapításának korai időszakából valamint a város történelmi jelentőségéből adódóan az ott őrzött anyagok nagy része rendkívül értékes, egyedi és pótolhatatlan.

Ezt követően a film szól a könyvek elhurcolásának történetéről is illetve arról, hogy az miként kerülhetett ki Oroszországba, Nyizsnyij Novgorod megyei könyvtárába. Így például azt, hogy 1938-ban a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium tisztségviselői azt tanácsolták a kollégium vezetőinek, hogy a zavaros politikai helyzet miatt szállítsák megőrzésre Budapestre a könyvtár igen értékes részét.

A dokumentumfilm azt is bemutatja, hogy egy 2000-ben készült tanulmánynak köszönhetően miként indult meg a nyomozása könyvek után. A sárospatakiak onnan tudták meg, hogy értékeik szovjet kézbe kerültek, hogy az 1590-ben nyomtatott Károli-biblia kalandos úton ugyan, de visszakerült Sárospatakra. Az értékes kötetet állítólag egy orosz katona ajándékozta annak a magyar vasutasnak, aki segített neki valamiben. A férfi aztán eladta a bibliát, az új tulajdonos pedig bevitte a könyvet az Országos Széchényi Könyvtárba, hogy megtudja annak valós értékét. Az intézmény munkatársai fedezték fel rajta a Sárospataki Református Kollégium pecsétjét és juttatták vissza származási helyére.

A film mesél arról a diplomáciai tárgyalássorozatról is, amely a magyar és orosz állam között több évig zajlotta könyvek hazahozatala ügyében. A téma iránt elkötelezettek számtalan beadvánnyal ostromolták azokat a hivatalokat, kormányzati szerveket, amelyek bármit is tehettek az ügy érdekében. Valódi előrelépés mégis csak 1993-ban történt, amikor végre egy küldöttség ellátogathatott Nyizsnyij Novgorodba.

Zárásként arról is szól a film, hogy a Lengyel Bibliának, valamint az éremgyűjteménynek még mindig nem akadtak a nyomára. A magyarok ezt firtató kérdésükre 1997-ben nem kaptak érdemleges választ. A patakiak továbbra is reménykednek, hogy az elhurcolt gyűjtemény legértékesebb darabjai - a novgorodi anyaghoz hasonlóan - egyszer még előkerülnek.

A dokumentumfilm angol nyelven feliratozva is elkészül. Emellett a - Zemplén Televízió - hivatalos honlapjának részeként egy saját oldalon teszi lehetővé a film megismerését. Emellett a környező települések oktatási intézményeihez is eljuttatja a filmet dvd formátumban, hogy részét képezhesse az oktatásnak.

pályázati adatok

partner
Seres Péter
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2012
támogatás összege
5 000 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumentumfilm
rendező
Mezősi-Nagy Mariann
forgatókönyvíró
Mezősi-Nagy Mariann
operatőr
Mezősi Tamás

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Zemplén Televízió Nonprofit Kft.
producer
Hörcsig Márton
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
26 perc

forgalmazási adatok, díjak

televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.07.16