Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Bakonyi juhászasszony Bakonyi juhászasszony 100%

A Bakony dombjain a reformáció óta a juhász mesterség évszázadokon át apáról fiúra öröklődött. Távol a falvaktól és a köves utaktól ma is pásztorcsaládok, terelik nyájaikat legelőről legelőre. Dokumentumfilmünkben egy kihalásra ítélt paraszti kultúra utolsó tanúin keresztül kívánjuk a juhászok ősi mesterségét, természettel összeforrott világképét megörökíteni.

Filmünk főszereplője Tamás Károlyné, 87 éves juhászasszony. Vilma néni híres juhászcsaládból származik. Kisgyerekkora óta megszokta a munkát. Korát meghazudtolva dolgozik a földeken, állatokat nevel. A birkák ellésekor, nyírásakor a környék juhászai máig megfogadják tanácsait. Derűs, kiegyensúlyozott lényéből belső béke sugárzik. Méltóság, morális tartás, földhöz, állatokhoz, természethez kötődő emberi gazdagság árad belőle. Megőrizte a múlt archaikus szokásait és továbbviszi mindennapjaiban. Szavai mögött különös bölcsesség, életfilozófia rejlik.

Évtizedeken át miközben kora hajnaltól a nyájat legeltette, éjszaka „amit őseimtől tanultam, lejegyeztem." 23 könyvet írt juhász őseiről, szokásaikról, a hétköznapokról és ünnepekről. A „Bakonyi juhászok" könyve két éve jelent meg nyomtatásban. Vilma néni ma Szentgólon él unokáival, a város díszpolgára. Gondozza a faluházat, melyben ő gyűjtötte össze a múlt tárgyait,a hagyományokról, emlékeiről gyakran mesél a fiataloknak. Tíz éve követjük Vilma néni életét. Dokumentumfilmünkben korábbi felvételeinkből részleteket szeretnénk felhasználni. Az idős juhászasszony visszaemlékezésein keresztül elevenítjük fel a két világháború közötti bakonyi tanyavilágot, a juhászcsalád küzdelmeit, megpróbáltatásait az ötvenes években. Kameránkkal rögzítjük tevékenységét birkanyíráskor, ellésnél, találkozásait más juhász családokkal, hétköznapjait és ünnepeit. A film dinamikus képsorait Vilma néni vallomásai, könyveinek részletei és a szentgálai tanyavilág archív fotói kötik össze.

„Ha újra születnék, akkor is a juhászéletet választanám... a szabad, békés, madárdalos életet... Ha tehetem, most is visszamegyek a tanyára, rétekre, az állatok közé... Itt születtem, itt is akarok meghalna..."

pályázati adatok

partner
Edőcs Bálint Kristóf
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2012
támogatás összege
9 500 000 Ft

alkotók

műfaj
portré-dokumentumfilm
rendező
Petény Katalin, Kabay Barna
forgatókönyvíró
Petény Katalin
operatőr
Csukás Sándor H.S.C., Jankura Péter, Khin András
zeneszerző
Edőcs Tamás, Mocsári Emma
vágó
Szalai Károly
szereplők
Tamás Károlyné Kiss Tóth Vilma
szakértők, közreműködők
technikai stáb
BoomCompany - hangi utómunka

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
MovieTrend Kft.
producer
Kabay Barna
gyártásvezető
Markó Judit
gyártás tervezett ideje
-
forgatás tervezett befejezése
2013.08.31

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak

televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.04.23