Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A templomépítő A templomépítő 100%

",.. amíg a templom épül, él a nép..."
Gaudi

Az idős súlyos beteg építész november 20-án lett volna 76 éves. Noha életművét számtalan épület őrzi szerte a Kárpát-medencében, mégsem élhette meg, hogy budapesti álma, az új felső-krisztinavárosi templom megvalósuljon.

"Isten léte evidens. Nézzen meg egy falevelet! Hogyan lehet ilyet tervezni? Szimmetrikus minden, s mégis egyedi. Milyen szellem az, amely mindezt fenntartja és kormányozza? Mert a rendszer működik. Hacsak le nem téped a levelet, az örök törvények szerint nő meg. Jelen van..."

Az álmok sokféle formában valósulhatnak meg. A barcelonai Sagrada Família a maga befejezetlenségével mintha olyan álmot valósított volna meg, amely nem lezárt befejezett mű, hanem mintha örökül hagyta volna a folytatást, hogy mások álmodják tovább és az, hogy befejeződik-e, nem számit.

Az organikus építészet magyar képviselője, Makovecz Imre Krisztina-városi templom terve papíron maradt álom. Egy szűkkeblű szemlélet nem tette lehetővé a magvalósulását. De Makovecz Imre szinte kész terveiből mégis létrejöhet a temploma virtuális valóságban.

A világ tíz legjobb építészének egyike csak a sevillai világkiállítás pavilonját álmodhatta valósággá a számtalan "helyi" templom művelődési ház és faluház sorában. Lehet, hogy egyszer valósággá válik a Sagrada Famíliával mély tartalmi azonosságot mutató Krisztina városi templom, miközben a sevillai magyar pavilont átadjuk az enyészetnek?

A tervezett film video-animációval hozná létre a bejárható belső tereket és a látványt. Barcelonában a Sagrada Familiát, Sevillában a magyar pavilont filmeznénk – emlékeztetve a világkiállítás legkülönlegesebb pavilonjával tündöklésére a látogatók sokaságával. Erzsébet királynő látogatásával, stb.

Makovecz Imre személye és munkássága méltán emeli az építészt a hungarikumok sorába – termőföldünk, vizünk, szőlőink, boraink, hagyományaink szerves részévé, a „szellemi hungarikumok" részéve avatva őt és templomát.

pályázati adatok

partner
Dárday István
pályázat típusa
Macskássy Gyula
pályázat éve
2012
támogatás összege
12 000 000 Ft

alkotók

animációs rendező
Dárday István
forgatókönyvíró
Szalai Györgyi
vágó
Koncz Gabriella
látványtervező
Dárday István, Szalai Györgyi
figuratervező
Mohi Sándor, Dr. Buglya Sándor, Pap Ferenc, Thernesz Vilmos
további alkotók
Dárday István - technikai rendező
szakértők, közreműködők
Csernyus Lőrinc
technikai stáb
Thernesz Vilmos - animáció

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Phoenix MIT Egyesület / Dunatáj Alapítvány
producer
Dárday István, Szederkényi Miklós
gyártás tervezett ideje
2013.10.23-2014.06.15
forgatás tervezett befejezése
2014.05.30
forgatási helyszínek
Paks, Százhalombatta
Budapest, Sevilla, Barcelona,
utómunkák

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
26'

forgalmazási adatok, díjak

forgalmazó
Phoenix MIT Egyesület
televíziós sugárzások
-
Duna Televízió Zrt - 2014.09.08