Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Küzdelem egy csatornáért és egymillió munkahelyért 100%

30 évvel ezelőtt dokumentumfilmet forgattam a Duna-Tisza Csatornáról.

Ez a csatoma nincs; illetve egy 20 km-es darabját 1947 -48-ban megépítették lelkes és naív ifjúsági építőbrigádok Dunaharasztinál, de abbamaradt. Pedig a terv csaknem 2000 éves : Traianus császár Intercisát (Dunapentele) kötötte volna össze a Tisza-Maros torkolattal; a 18. szd. végén Marsigli olasz hadmérnök tervezett l00 km-nél hosszabb csatornát, 1830 körül Vásárhelyi Pál, később Bogdánffy Ödön mérnök, l93l-ben Horthy kormányzó …

A lényeg : a két nagy folyó közötti kb. l00 km széles, É-D-i irányban 120 km hosszú un. Homokhátság termővé öntözhetővé tétele ill. a hajózás megteremtése.

A rendre hamvába holt gyönyörű terv egy ideje újra aktualitást nyert: a globális fölmelegedést vizsgáló európai és magyar tudósok felelős számításai szerint legkésőbb 2030 körül a kontinens elsivatagosodásának leginkább veszélyeztetett területe a Homokhátság.

Magyar tudósok és mérnökök: akadémikusok, gyakorló vizgazdászok, energetikusok, ökológusok szövetkeztek, készítettek egy megvalósíthatósági tanulmányt a probléma XXI. szd-hoz méltó, világraszóló megoldására. Alakult egy Zrt.,  amelyik megszerezte a világpiacról a kivitelezéshez szükséges pénzt. Minden kész az induláshoz - mégis helybenjárás van évek óta Pedig a talajvíz már hihetetlenül mélyre süllyedt, a sivatagosodás folyamatban van és készül kiszárítani egészen a Gödöllői Dombságig az ország közepét.

A terv egy Ny-K-i hajózható csatorna Tasstól Szolnokig (párhuzamosan építhető a tervezett M8-assal), a közepén egy rá merőleges öntözőcsatorna a szerb határig (akár tovább), erre épülő öntözőrendszer. Energia ellátás a kor csúcsszínvonalán, napelemek, függélyes tengelyű szélerőművek, Paks éjszakai áramfölöslege; tökéIetesen beleillik az EU koncepciójába, mindenben megfelel a magyar érdekeknek, de akár az Ukrajnát Szerbiát érintő külkapcsolatoknak is. A kivitelezés 5-6 évig tarthat, ezzel megelőzhető a környezeti katasztrófa, a terület nagyvárosainak elsorvadás a; többszázezres nagyságrendben munkahely, fölbecsülhetetlen értékű élelmiszer termelhető és szállítható, vizek mentén turisztikai Paradicsom jöhet létre.

Fazekas Lajos, rendező

pályázati adatok

partner
Füredi Vilmos
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2012
támogatás összege
8 500 000 Ft

alkotók

műfaj
ismeretterjesztő
rendező
Fazekas Lajos
forgatókönyvíró
Fazekas Lajos, Benedek István Gábor
operatőr
Markert Károly, Füredi Vilmos, Nádorfi Lajos, Fehér Krisztián
szakértő
Csizmadia Pál

gyártási- és produkciós adatok

producer
Füredi Vilmos
gyártásvezető
Dr. Wolf Antalné
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
1x52'

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
Magyar Filmhét 2014
televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.06.23