Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Megszakadt történelem 100%

I. Üldözők és üldözöttek / II. Útkeresők és megalkuvók / III. Államvédelemből nemzetvédelembe

A magyar történelem tragikus évszázadának tablóján a diktátorokon át a mártírokig mindenki megtalálható. Törvényszerű volt az előző korszak megtagadása és a politikai és szellemi vezetők likvidálása. Magyarországon közel fél évszázad alatt egy torz illúzió nevében minisztereket, egy miniszterelnököt, számos politikust, a szellem embereit és egyszerű polgárokat koholt vádak alapján végeztek ki. Csoda, hogy a nemzet gyógyíthatatlan lelki traumát szenvedett? Segíthet-e a gyógyulásban a kibeszélés, a múlttal való szembesülés?

Sokat tudunk az egykori pártállam működéséről, sokat pedig nem. a rákosi rendszer hajnalától a kádár rendszer alkonyáig a III/III-as ügyosztály alkalmazta azokat, akik önként vagy zsarolásra hajlandóak voltak információkat szolgáltatni a társadalmi mozgásokról és a veszélyesnek minősített személyekről tartótiszteiknek. A jelentéseket az úgynevezett "Elemző" tisztek összesítették. Sokan ma is élnek közülük, de nem mesélnek az ezreket, százezreket megnyomorító munkájukról.

A magyar Parlamentben 2011 végén törvény született az egykori állampárti rendszer idején elkövetett bűnök felelőseinek bíróság elé állításáról. A vétkesek nagyobbik része viszont már nem él, az elmúlt 20 évben csak töredékük felelősségre vonására tettek kísérletet. Feltehetjük a kérdést: mit jelent pontosan az, amit igazságtételnek nevezünk?

pályázati adatok

partner
Füredi Vilmos
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2011
támogatás összege
8 400 000 Ft

alkotók

műfaj
Dokumentumfilm-sorozat
rendező
Balogh Júlia
operatőr
Wonke Rezső

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
FahrtFilm Kft.
producer
Füredi Vilmos
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD-CAM
játékidő
3*26 perc

forgalmazási adatok, díjak

televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.01.07
Duna TV - 2014.01.14
Duna World - 2013.12.26
Duna World - 2013.12.27
Duna World - 2013.12.28