Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A bennünk rejlő védelem 100%

Archív felvételeket látunk egy málló vakolatú kis helyiségben vagyunk egy nagyon lelkes fiatal kutató meséli el felfedezésének történetét.

Mert volt egyszer az ezredforduló évében egy dokumentumfilm, amely bemutatta, hogy egy pécsi biokémikus, Dr Kulcsái Gyula, aki gyermekkorától kezdve rákkutató akart lenni, 1987-ben egy alagsori szobában olvasva a szakirodalmat – mert egy magyar kutatónak akkoriban ez volt a leghozzáférhetőbb módszere a gondolkodás mellett, hogy felfedezzen valamit – rájött arra, amire előtte még senki sem a világon. Ő volt az egyedüli, aki azzal a gondolatmenettel és azon a kutatási úton indult el, hogy ha elfogadjuk az immunológus szakemberek megfigyeléseit és véleményüket, hogy ha nem az immunrendszer véd meg minket a tumor ellen, akkor mi az?

Ezzel az egyedi megközelítési móddal mellyel előtte a szakmában még senki sem foglalkozott, ő ennek alapján rá is talált erre az általa elnevezett Tumor-ellenes Védelmi Rendszerre, mégpedig maguknak a daganatos sejteknek a segítségével! A módszer lényege (nagyon leegyszerűsítve): a keringésünkben levő un. kismolekulákból maguk a daganatos sejtek választották ki, ezt a 16-ot, mégpedig úgy, hogy ezektől minden esetben elpusztultak úgy, hogy a molekulák egymás hatását szinergikusan erősítve, képesek apoptózisba – öngyilkosságba – vinni a ráksejteket. A felismerés nyomán, a szabadalmaztatást követően akadt gyártó is, megszületett a tabletta és a krém. Az akkor megszólaltatott orvosok, gyógyszerészek, gyógyult betegek mind korszakos jelentőségűnek tartották ezt a felfedezést, bár ekkor még csak étrend-kiegészítőként engedélyezte az OETI.

De mi történt azóta? Időutazásunk során a jelenbe lépünk, hogy később vissza-vissza ugorva tegyünk föl kérdéseket a ma szereplőinek. Mi lett a felfedezésből, megismerték-e azt mára azok, akiket illet?

Meddig értek el a kutatásokkal, és meddig a betegek érdekeit célzó fejlesztésekkel, hogy a felfedezésből gyógyszer válhasson, de legalábbis olyan forma, amely megfelelően alkalmazva javítja a betegek állapotát? Kidolgozták a sokkal nagyobb töménységű italport, amely az állatkísérletek után a klinikai kipróbálásnál tartanak, ennek eredményeiről is beszámol filmünk.

Mi lett az akkori gyógyult betegekkel, hogyan látják ma, amiért akkor lelkesedtek? Mit szólnak hozzá a mai orvosok, mit tudnak róla, ismerik-e a Tumor-ellenes Védelmi Rendszert, és ha nem, miért nem? Miért nem jut el a 25 éve tett felfedezés a mai onkológusok látókörébe, és akinek eljut, miért jut el' és nekik mi a véleményük róla?

Hogy mit szól hozzá a nemzetközi szakmai élet, egy publikáció története ezt is megmutatja, és felveti azt a kérdést, ha van egy jó felfedezésünk, akkor azt miért fogadják el a ,,szakmában'' hamarabb külföldön, mint idehaza? Mi lett azzal a kisbabával, aki ennek a felfedezésnek köszönheti világra jöttét, mit tud ő erről, és miközben a régi és mai gyógyult betegek adnak hálát a felfedezésnek, milyen jövő elé néznek a ma születők, hogy felhasználhassák ezt az eredményt?

Semmelweis Ignácnak 30 évet kellet várnia, hogy elfogadják felfedezését. A mai betegek nem szeretnének ennyit várni, és reméljük a hazai szakma sem.

Filmünk 52 percben a fenti kérdésekre keresi a választ a korábbi dokumentumfilmben szereplők segítségével, és a közben történt fejlemények bemutatásával.

pályázati adatok

partner
Füredi Vilmos
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2012
támogatás összege
6 500 000 Ft

alkotók

műfaj
Ismeretterjesztő
rendező
B. Révész László
forgatókönyvíró
Mudry Péter
operatőr
Nádorfi Lajos
vágó
Uchlaczki Lilian

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
FahrtFilm Kft.
producer
Füredi Vilmos
gyártás tervezett ideje
2013.02.01-

technikai adatok

masteranyag
winchester
játékidő
53

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
Magyar Filmhét 2014
televíziós sugárzások
Duna TV - 2014.09.29