Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Tatafilm Tatafilm 100%

Novák Ferenc – elmúltam 80
(portréfilm szinopszis)Tervezett hossz: 52 perc

Okleveles etnográfus, a magyar néptánciskola megteremtője, a TÁNC az élete. Művészeti vezető, koreográfus, a folklór és a színház sajátos találkozásának úttörője. A TÁNC- világ élő legendája, akinek hitvallása, hogy „…a táncot ugyanolyan szinten és ugyanolyan lelkiismeretességgel kell megtanulni, mint az anyanyelvet.” Számára két anyanyelv létezik, ám igazi otthona a TÁNC. 1993-ban Kossuth-díjat kapott, de Érdemes Művészként is kitüntették. Alapítója és koreográfusa az ötvenöt éves Bihari János Táncegyüttesnek, a hazai amatőr néptáncművészet egyik kiemelkedő műhelyének. Harminchat éven át művészeti vezetője volt a Honvéd Táncszínháznak.

A nyolcvanadik születésnap alkalmából készülő portréfilm arra vállalkozik, hogy bemutassa ezt a „Tata-csodát”!
A film apropóját és keretét a Tata nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett gálaműsor adja. Ez lesz a fő vezérfonál, de a portréfilm ennél sokkal többet fog megmutatni; Novák Ferenc nagy hatású koreográfiái is életre kelnek majd, így az István, a király, a Kőműves Kelemen és a Csíksomlyói passió táncjelenetei is. Látható lesz a filmben jelenet Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének táncszínházi változatából, valamint János Vitéz történetéből is. De megelevenedik Fazekas Mihály Ludas Matyija is és a Magyar Elektra koreográfiája is. Emellett pedig régi felvételek is rendelkezésre állnak a Magyar Televízió archívumából, melyeken a Bihari és a Honvéd Táncegyüttes múltját kutatva, Novák Ferenc személye is egyre jobban körvonalazódik. 
A filmben megszólalnak mesterré lett tanítványok, Tata kedvenc táncosai, így köztük Román Sándor, Szögi Csaba, Horváth Csaba, Zsuráfszky Zoltán, és természetesen központi szerepet kapnak majd a családtagok, akik segítették élete során. Felesége Foltin Jolán a Bihari János táncegyüttes táncosából lett koreográfus-rendező és táncpedagógus, a táncház-mozgalom elindítója. Lánya, Novák Eszter Jászai-díjas rendező. Fia pedig Novák Péter kultúrmunkás, énekes, műsorvezető, akihez a tánc is közel áll. 

Tata példakép, és ilyen személyiségekre nagyon nagy szükség van világunkban, mely egyre felületesebbé, sekélyesebbé válik. „Töretlen pályája, művészi hitvallása példaértékű. Tanítványai, követői elismert személyiségek a táncszakmában. Közösségteremtő ereje, kisugárzása generációkon átívelő maradandó hatású.” – írja róla fia, Novák Péter.

Novák Ferenc élettörténetét és koreográfusi tevékenységét végigvéve a magyar táncművészet fejlődéséről, kitörési irányairól is pontos képet kaphatunk. Nyomon követhetjük a népi kultúra és tánc átmentését a következő generációkra. Ehhez azonban ugyanolyan erős, elhivatott és tehetséges emberek kellenek, amilyen Novák Tata is.

pályázati adatok

partner
Koller István
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2011
támogatás összege
7 950 000 Ft

filmográfiai adatok

címváltozatok
Novák Ferenc - elmúltam 80 (munkacím)
műfaj
Portréfilm
alkotók
Mátyássy Áron - rendező
Huszár Diána - forgatókönyv
Hérincs Dániel - zeneszerző
szereplők
-
szakértők, közreműködők
Huszár Diána - szerkesztő-riporter
technikai stáb
Csepeli Eszter - operatőr
Gondár András - operatőr
Győri Ádám - operatőr
Herbai Máté H.S.C. - operatőr
Tokodi Gábor - operatőr
Tóth Widamon Máté H.S.C. - operatőr
Vincze Ákos - operatőr
Vízkelety Márton - operatőr
Papp Szilvia - vágó
Jávorka Ádám - hangmérnök
Hammer Zsolt - hangmérnök

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
K.K.TV Média Kft.
gyártók
Koller István - producer
Parastúdió
Filmworks
Stúdió 42/B
gyártó partnerek
-
gyártás tervezett ideje
-
forgatás tervezett befejezése
-
forgatási helyszínek
-
utómunkák
Jávorka Ádám
Hammer Zsolt - hangutómunka
Győri Márk - fényelés
Csepeli Eszter - fényelés

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
52 perc
képformátum
16:9
hangtípus
-

forgalmazási adatok, díjak

forgalmazó
-
ősbemutató
-
fesztiválok, díjak
-
televíziós sugárzások
Duna World - 2013.11.26
sajtótükör
-
megjegyzések, érdekességek
-