Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

És ezt így hogy? - Gitár És ezt így hogy? - Gitár 100%

Történetünk a jótékonyság álságos oldaláról készült groteszk látlelet. Egy elektromos gitár elkészítésének fázisait követjük nyomon négy párhuzamos szálon. A húrokat egy környezettudatosnak távolról sem nevezhető gyárban sodorják veszélyes anyagokból éhbérért dolgozó gyermekmunkások. A gyermekek végkimerülésig dolgoznak, miközben a gyárban felszabaduló mérges gázok kínozzák őket. A hangolókulcs halomra vadászott elefántok agyarából készül a lehető legpazarlóbb eljárással: agyaraikat ormányukkal együtt egy körfűrész szeli le, majd egy tolókar tolja ki az elefánt megmaradt részeit a szemétdombra. A gitártesthez több száz éves ősfákat vágnak ki, melyekből apró késsel és smirglivel alakítják ki a gitáregyedi formáját. Egyetlen gitártesthez két darab. Egyenként tőbb tonnás tölgyet aprítanak fel. Az egyikből a nyakát, a másikból a testét készítik el. A gyöngyház-berakás egy ritka kagylófaj egyedeiből kerül megmunkálásra, melyet szabadtüdős búvárok hoznak fel a mélyből. Hatalmas bárkákról vetik magukat a vízbe, amelyek óriás motorjából fekete füst pöfög, és egyre intenzívebben ereszti az olajat is. A szabadtüdős búvárok alig látnak az olajtól szennyezett óceánban.

Az alkatrészek csak a történet végén nyerik el végső formájukat és állnak össze gitárrá. Előtte nem sejtjük, mi készül. mire ez az esztelen pazarlás. Az elkészült gitárt ezután egy live-aid koncerten látjuk viszont, ahol egy Bonóra kísértetiesen hasonlító énekes extázisában a hangfalakon zúzza szét.

A gitár című animációs rövidfilm nem csupán önálló történet, hanem az És ezt így hogy? című sorozatkoncepció pilótája. A film fotóalapú 2D-animációval készül, ezzel egyszerre realista és groteszk, elidegenítő hatásokra épül.

pályázati adatok

partner
Liszka Tamás
pályázat típusa
Macskássy Gyula
pályázat éve
2012
támogatás összege
3 200 000 Ft

alkotók

rendező
Szeiler Péter
író
Stern Ádám, Kőhalmi Zoltán, Csornay Péter, Szeiler Péter
operatőr
Csornay Péter
zeneszerző
Szőke Barna
vágó
Batka Annamária
további alkotók
Csornay Péter - art director
szereplők
Varsányi Ferenc
Kosinga Péter
Mrena Mónika
Szeiler Bálint
Kelemen Ádám
Cao Gao Jie
Divinyi Gábor
Csornay Péter
Bodnár Dóra
Aziz Abas Benjamin
szakértők, közreműködők
Varsányi Ferenc, Kristóf Imre - szinkronhang

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Szimplafilm Kft.
producer
Liszka Tamás, Schneider Ákos
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
5'

forgalmazási adatok, díjak

televíziós sugárzások
MTV -