A magyar tej 100%
tej,
tejtermelő,
szarvasmarha,
családi gazdaságok,
szürke marha,
magyar tarka,
vaj,
margarint,
teljes tej
A dokumentumfilm a magyar tejágazat eddigi fejlődésére, visszaesésére, ill. a magyar tej sokféleségére mutat rá. Szembeállítjuk a margarint a vajjal, a boltokban kapható tejek alvadását a nyers tehéntej alvadásával. A nagytermelők, ill. a kistermelők is elmondják véleményüket. Az ágazat szakemberei a tejkvóta megszünése utáni évekre is rávilágítanak. Láthatnak családi tejgazdaságot, kézműves sajtokkal. Elmondjuk a holstein fríz és a magyar tarka húsa, teje közti különbséget, és nem hagyjuk ki a szürkemarha páratlan tulajdonságait sem.
Igyekeztünk úgy elkészíteni filmünket, hogy a sok érdekes adat, információ odaszögezze az embereket a televízió képernyője elé.
pályázati adatok
- partner
- Karagity István
- pályázat típusa
- Ember Judit
- pályázat éve
- 2012
- támogatás összege
- 3 296 000 Ft
alkotók
- műfaj
- dokumentumfilm
- rendező
- Karagity István
- operatőr
- Csiki Péter, Magyar Ferenc
- zeneszerző
- Figura Ede, Figura Dávid
- vágó
- Soós Henrietta
- további alkotók
- Magyar Ildikó
- szereplők
- Dr. Fekete Sándor György - egyetemi tanár, MTA doktora
Benke László - mestercukrász, mesterszakács
Hegedűs Imre - Bicske Mg Zrt. - ügyvezető
Nagy László - Agroseft Bt. - ügyvezető
Bárány Barnabás - Hiksz Kft. - ügyvezető
Egyed László - Fino-Food Kft. - ügyvezető
Cservenák Rita Mária - őstermelő, kézműves sajt készítő
Szinyákovics Pál - Magyar Tej Kft.
Dankó Bertalan - Kenéző - Dózs Mg. Zrt.
Krajcsovicz András - Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya - elnök
gyártási- és produkciós adatok
- produkciós iroda
- Magyar Ferenc
- producer
- Matoricz László
- gyártás tervezett ideje
- 2013.02.16-
- forgatási helyszínek
- Magyarszék
Mosonmagyaróvar
Csípőtelek
Nagyigmánd
MOSZ
OMÉK
Mezőgazdasági Minisztérium
technikai adatok
- masteranyag
- HDV
- játékidő
- 26 perc
forgalmazási adatok, díjak
- fesztiválok, díjak
- X. Göcsej Filmszemle
- televíziós sugárzások
- Duna World - 2014.07.05
- megjegyzések, érdekességek
- Kísérletezettünk azzal, hogy a tejet megaltatjuk és három nap múlva megkóstoltuk kamerák előtt. Kétszer kellet felvennünk, mert az első alkalommal olyan aludt tej is volt, hogy öklendezett tőle az alany és nem csinálta tovább a kóstolást. A fejlécen lévő kép bal alsó sarkában vaj van(kitakarja a készültségi szám), amin rengeteg a hangya, a margarinon egy se, csak pár megdögölve. Talán ez is magyaráz valamit...