Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Munkácsy Mihály életút 1-2. Munkácsy Mihály életút 1-2. 100%

Hatalmas vásznai olyanok, mintha egy csodásan fotografált, drámai tartalommal teli, színes, szélesvásznú film kimerevített kockáit látnánk, portréi, mintha egy komoly tartalommal bíró dokumentumfilm képkockái lennének. A kor nagy „szociológusa” volt, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője.Ebből az aspektusból, képeinek keletkezése tükrében tárja fel kreatív-dokumentumfilmünk dramatizált jelenetekkel Munkácsy Mihály életének fontosabb állomásait:


1. epizód: Békéscsaba, Budapest, Bécs, München, Düsseldorf

A film a festő temetésének leírásával kezdődik:„1900. május elsejének éjszakáján egy németországi magánszanatóriumban meghalt egy magyar festő: Munkácsy Mihály.Kilenc nap múlva temették Budapesten. Temetése nem a halottnak kijáró gyászszertartás volt. A halhatatlant ünnepelték.Jelen voltak a kormány és Budapest képviselői; miniszterek, a polgármester, talpig feketében, cilinderben.”

Lieb Mihályként született Munkácson 1844. február 20-án, ezt a nevét 1868-ig használta, majd Munkácsyra cserélte.Keresünk munkácsi lenyomatokat ottani gyerekkoráról.Szülei korán elhunytak, így nagybátyjához került Békéscsabára, aki 1854-ben asztaloshoz adta inasnak. Bemutatjuk csabai éveinek dokumentumait.14 éves korában Aradra ment, ahol nyomorban tengődött, így visszatért nagybátyjához. Megismerkedett meg Szamossy Elek festővel, aki tanítgatta, majd magához vette. Rekonstruáljuk a festészet irányába tett kezdeti lépéseit. 1863-ban Pestre ment, majd bécsi ösztöndíjat kapott. Felidézzük pesti korszakát és bécsi tanulóéveit. Következtek a németországi évek, és az első nagy siker, a Párizsi Szalon aranyérme (Siralomház)


2. epizód: Párizs, Budapest, Békéscsaba

1874. augusztusban házasságot kötött Cécile Papier-val. A sok európai várost érintő nászút egyik állomása Békéscsaba volt, ahol műtermet rendezett be, ekkor készült a Poros út I. A nászútnak a magyar vonatkozásait követjük végig képeivel és az ihletet adó tájakkal, emberekkel. Felépült főurakhoz is méltó párizsi palotája. A Milton meghozza 2. Párizsi Szalon aranyérmét.
1881-ben Elkészült a Krisztus Pilátus előtt.
1882-ben Budapesten nemességet kapott Ferenc Józseftől.
1884-ben megfestette Hajnald Lajos kalocsai érsek, valamint Liszt Ferenc portréját. Fontos barátság szövődött hármuk között. A kalocsai érsekségen ma is őrzik főleg felesége és az Érsek levelezését.1886-ban az Egyesül Államok elnöke, Grover Cleveland fogadja, Sedelmeyerrel együtt.
1891-ben hozzáfogott az akkor épülő Országház számára megrendelt Honfoglalás c. képhez. A műhöz számtalan fotótanulmányt készített, ezek segítségével mutatjuk be ezt az izgalmas alkotói periódust.
1896. Az elkészült Ecce Homot Budapesten mutatta be és részt vett a millenniumi ünnepségeken. Ez volt utolsó magyarországi útja.

„A város elcsendesedett. A Duna pesti oldalán megálltak a villamosok. .... A hatalmas menet végighömpölygött a sugárúton... Az Erzsébet körút 44. számú házának első emeleti erkélyén egy ősz szakállú úr állt: a magyar irodalom nagy öregje, Jókai Mór. Kalaplevéve nézte az odalent elhaladó menetet.”

pályázati adatok

partner
Dér Tamás
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2011
támogatás összege
12 000 000 Ft

alkotók

műfaj
Portré-dokumentumfilm
rendező
Káel Csaba
forgatókönyvíró
Fonyódi Tibor
szerkesztő
Tálas Tünde
operatőr
Lajos Tamás
riporter
Tálas Tünde

gyártási- és produkciós adatok

gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
színes film
játékidő
50 perc

forgalmazási adatok, díjak