Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Van berekfa, nincsen rét Van berekfa, nincsen rét 100%

Régi hagyományok - új gazdák Göcsejben

„Idegen gyártmány ne hasogassa tovább a magyar földet és silánysága ne károsítsa és ne bosszantsa a magyar gazdát!” – ezzel a szlogennel hirdették a XIX. század utolsó harmadában az Alföldi Magyar Ekét. Akár ma is írhatták volna, annyira aktuális a kérdés!

Zala megyében vagyunk, a Bagodi Mezőgépgyártó Kft. udvarán. Körülöttünk a cég jellegzetes, élénkpiros termékei: eke, borona, műtrágyaszóró, pótkocsi, stb. Valamennyi saját fejlesztés. Gy. J., az üzem egyik vezetője szerint az a baj, hogy az országban alig ismert a magyar mezőgazdasági gépgyártás, pedig a traktor és kombájn kivételével minden készül itt. Ezért sokan a drága és gyenge minőségű külföldi terméket veszik, óriási hitelre. „Drága eszközökkel pedig csak drágán lehet termelni. Nálunk, Zalában szerencsére jobb a helyzet." – mondja.

A megye és főleg Göcsej területe – sajátos földrajzi adottságok miatt - a családi- és kisgazdaságoknak kedvez, szántóföldi művelésre kevésbé alkalmas: itt kistraktorokra, és az ezekhez szükséges munkaeszközökre van szükség. Zala apródombos, mozaikos vidék, rajta elszórtan húzódnak a kis területű – néhány hektáros – szánták, gyümölcsösök, szőlők. A gazdálkodó ember gondolkodásmódját pedig a táj határozza meg. így volt ez mindig, most sincs másképp.

Göcsej mai lakói – az egykori várjobbágyok kései utódai, akik akár nemesi birtokot és rangot szerezve is a paraszti életmódot folytatták – ezt a „rög-szeretetet" őrzik, ezt a gazdálkodó-hagyományt elevenítik fel napjainkban: egyre-másra szaporodnak a családi gazdaságok, kisebb paraszti birtokok, állatot tartanak, erdőt művelnek, felújítják a speciális göcseji gyümölcsészei (ősmagyar fafajták) tradícióit. A terepszemlék során találkoztunk olyan acélos akaratú, konok parasztokkal, akik generációk óta hozzák létre és tartják fenn a sajátos zalai gazdaéletet, a több lábon állást.

„Történelmi hagyománya van annak, hogy az itt élő emberek a keveset is beosztják, ésszerűen, átgondoltan termelnek, mindent hasznosítanak. Ez a gondolkodás mára a javunkra vált. Elszigeteltségünkből, takarékosságunkból egyre inkább erényt tudunk kovácsolni.” – ezt már a gabonakereskedő nagyapja és földműves apja nyomdokain járó H. Richárd, a petrikeresztúri fiatal gazda mondja.

Tervezett dokumentumfilmünk egy látásmód, egy életmód áthagyományozásának története is szeretne lenni. Ezeket a történeteket arcok és sorsok, életszituációk, problémák, küzdelmek bemutatásával, folyamatkövető módon ábrázolnánk. Legyen emberünk akár birtokos kisebb-nagyobb szántóterületeken, ló- vagy mangalica-tenyésztő, vagy éppen tökmagolaj préselő.

pályázati adatok

partner
Kinyó Ferenczy Tamás
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2012
támogatás összege
5 206 000 Ft

alkotók

műfaj
dokumentumfilm
rendező
Kinyó Ferenczy Tamás
forgatókönyvíró
Ferenczy Erika
operatőr
Kinyó Ferenczy Tamás
zenei szerkesztő
Ránki György, Reményi Attila
vágó
Kinyó Ferenczy Tamás
szereplők
Horváth Istvánné
Gyenese Béla
Sípos Pálné
Kránitz Győzőné
Gyenese Béláné
Horváth István
Kovács Gyula
Gyergyák Szabolcs
Horváth Richárd
Gyenese László
ifj. Gyenese Béla
Kovács Beáta
Kovács Miklós
Vincze Lajosné
Szak Gábor
Gyurácz Ferenc
hangmérnök
Kapcsos Vince
világosító
Heves László
technikus
Heves László
technikai stáb
Ralph Berkin - Fordító

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Art Opus Kft.
producer
Kinyó Ferenczy Tamás
gyártók
gyártás tervezett ideje
-2014.05.31
forgatási helyszínek
Iborfia
Kustánszeg
Gombosszeg
Nagylengyel
Becsvölgye
Milejszeg
Gelénháza
Petrikersztúr stb.

technikai adatok

masteranyag
HD
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak

ősbemutató
Magyar Televízió -
fesztiválok, díjak
Magyar Filmhét 2014
televíziós sugárzások
MTV 1 - 2014.09.13
Zalaegerszegi Televízió - 2014.10.10
Hír TV - 2014.11.30
sajtótükör
Magyar Nemzet (2014. szeptember 30)