Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Három nagymamám volt Három nagymamám volt 100%

A film a nagymamáimról szól.
A nők sok mindent tanulnak anyáiktól, nagyanyáiktól. A nagyanyák sokszor ugyanolyan nagy hatással vannak unokáik életére, mint szüleik. A nagymama a család fundamentuma, ős szervezőereje.
Képzeletünkben megjelenik "a nagymama" mindenkori képe, a bölcs öreg néni, banya, hölgy, vagy asszony, aki mindenkinek mindent megad, de nem tűr ellentmondást, ha családi összetartásról vagy szeretetről,  bejgliről vagy tepertős pogácsáról van szó.
De a nagymama is volt fiatal, volt kislány, nagylány, nőcske és asszony. A nagymama stiklijeit jótékony homály borítja. Valaha büszkén viselt idomai és  teste tabu. Egykori gondolatait és cselekedeteit jól fedő cenzúra és mítoszok szövevénye borítja.
A film három nagymamám különböző életútját és karakterét  mutatja be, a saját, azaz az unoka cinikus, de szeretettel átitatott szemszögéből. Emlékek és képzelet próbálja megidézni három nő sorsát és jellemét.

Anyai nagymamám olyan alacsony, hogy ha közelebb megyünk hozzá, akkor is ugyanolyan kicsi marad. A fotocella sem érzékeli, pont mint a kutyákat. Kicsi, de, fiatalon nagyon vérmes nő volt, aki mindennap kirúzsozta a száját, pedig darun dolgozott, magasan egy fülkében, egyedül egész nap.
Az apai nagymamám galambocska alkatú, cicaszemű nő volt. Úgy ismerkedtek meg a nagyapámmal, hogy a papa nem akart táncolni, de a mama igen. Apám születése után boldogan éltek. Később aztán mégis elváltak.
Nagypapám második felesége kiskorában elindult egy gyerek-szépségversenyen, de nem nyert, mert teljesen normálisan nézett ki. Egyszer látott egy embert, akit elütött a villamos - pont mint Gaudit. Sok fát ültetett és kiirtotta a porcsint meg a tyúkhúrt a fák körül a kertben. Volt egy kútja, amit befutott a rózsa. És próbált rámosolyogni a tükörből visszanéző öregedő nőre.

Nem tudom, hogy a nagymamáim találkoztak-e azelőtt, hogy ismerték-e látásból egymást. Ültek-e egymás mellett a fodrásznál vagy álltak-e sorban a lángososnál egymás mögött. Nézték-e egyszerre ugyanazt a filmet a moziban, más sorokból.
És, ha igen, vajon mit gondolhattak volna egymásról -, azt biztos nem, hogy egyszer lesz valaki, aki mindhármukból való.

pályázati adatok

partner
Geller Szabolcs
pályázat típusa
Macskássy Gyula
pályázat éve
2011
támogatás összege
9 990 000 Ft

alkotók

címváltozatok
My three grandmas
műfaj
animáció
rendező
Glaser Katalin
animációs rendező
Glaser Katalin
forgatókönyvíró
Glaser Kati, Domonyi Rita
zeneszerző
Kalotás Csaba, Nagy Gergely, Furák Péter, Hunyadi Alex
vágó
Czakó Judit
látványtervező
Glaser Kati Udvardy Boglárka
figuratervező
Glaser Kati
szereplők
Jordán Adél, Ónodi Eszter - szinkronhangok

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
BPAnim Holding Kft.
producer
Varga Zsolt Iván
gyártás tervezett ideje
-

technikai adatok

masteranyag
HDCAM
játékidő
16 perc

forgalmazási adatok, díjak

fesztiválok, díjak
KAFF 2013 - A legjobb forgatókönyv és az Országos Diákzsűri díja
Hirosima International Animation Festival 2014 - magyar különprogramba válogatva
televíziós sugárzások
M2 2013.07.06 22:25 -