Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Századunk - 02. epizód, 1956. január

Hanák Gábor és Bokor Péter dokumentumfilm-sorozata az 1956-os forradalom eseményeit időrendben követi januártól novemberig, hétről hétre. Az egyes részekben a kor tanúi, történészek, politikusok szólalnak meg. Számos értékes hazai és külföldi archív híradófelvételt láthatunk és hallhatjuk a Szabad Európa Rádió 56-os adásainak egyes részleteit is.

A sorozat az eredeti filmrészletek és a kommentárok által kitekintést ad a nemzetközi eseményekre, a téli és a nyári olimpiára és a hazai kulturális életre. A forradalom eseményein túl többek között megtudhatjuk, hogyan készült a „Körhinta”, részleteket hallhatunk Márai naplójából és a korabeli sajtó írásaiból, betekinthetünk az SZKP XX. Kongresszusába és láthatjuk a „Csárdáskirálynő” moszkvai bemutatóját is. A 46 részes sorozatot - melyben az 56-os év kapcsán az 50-es évek elevenednek meg - Cseh Tamás műsorvezetése teszi felejthetetlenné.

pályázati adatok

pályázat típusa
Mecenatúra Mozi
pályázat éve
2006

alkotók

műfaj
dokumentumfilm
rendező
Hanák Gábor, Bokor Péter
szereplők
Demény Rózsa, Cseh Tamás - műsorvezető
közreműködő
Ballagó Gergely, Hajdú Lászlóné, Baumgartner Bernadette, Hanák Luca, Kuslits László, Lukács Bea, Simándi Irén Stráner Zoltán, Nyíri Béla, Sági László, Szécsényi Anikó, Varga János

gyártási- és produkciós adatok

gyártók
Magyar Televízió, Duna Televízió, a Mozgóképkincs Alapítvány

technikai adatok

forgalmazási adatok, díjak