Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Egri Lajos

Egri Lajos

Forgatókönyv író és filmterv-fejlesztő pályázat

 

A Médiatanács a forgatókönyvek és filmtervek készítésének támogatására is rendszeresen hirdet pályázatokat. A kiírás névadója az amerikai magyar drámaíró Egri Lajos, aki több munkájában foglalkozott a forgatókönyvírás elméletével.

Egri Lajos az 1930-as évek közepén alapította meg saját íróiskoláját. Több könyvet publikált az írás technikájáról, közülük a két legfontosabb a The Art of Creative Writing és a The Art of Dramatic Writing. Utóbbi máig az egyik legjobb színműírással foglalkozó könyv, módszerét pedig más, a novella-, regény- és forgatókönyvírás elméletével foglalkozó munkák is átvették. A tanulmányt eredetileg 1942-ben jelent meg a Simon and Schuster kiadónál, akkor még How to Write a Play címmel. E munka részben átdolgozott és újra megjelentetett kiadása az 1946-os The Art of Dramatic Writing. Egri, ebben a művében szembeszáll Arisztotelész nézeteivel. Véleménye szerint a jól kitalált karakter maga hozza létre a cselekményt, szemben az antik szerzővel, aki a Poétikájában, a cselekmény elsődlegességét hangsúlyozza. 1965-ben a The Art of Creative Writing című könyvében Egri továbbgondolta a karakterfejlesztéssel és -motivációkkal kapcsolatos nézeteit. Könyvei a mai napig a forgatókönyvírás alapműveinek számítanak.

EGRILAJOS2018

A bírálóbizottság:

elnök:
Novák Emil (a Magyar Operatőrök Társasága vezetőségi tagja)

tagok:
Petrőczi Éva (irodalomtörténész, műfordító, költő)
Zaras Andrea (filmbeszerzési menedzser) 

Az éves keretösszeg:
10 000 000 Ft 

Az egy filmalkotásra jutó támogatás:
- televíziófilm és filmsorozat, animációs film és animációs filmsorozat forgatókönyvírása esetében legfeljebb 1.000.000 Ft;
- televíziófilm és filmsorozat tervfejlesztése esetében legfeljebb 2.500.000 Ft.

bővebb információ