Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Dargay Attila

Dargay Attila

Animációs sorozat pályázat

 

A magyar animáció történetének egyik legnépszerűbb alkotójára emlékezve hirdette meg pályázatát a Médiatanács 2014-ben. A kifejezetten animációs filmsorozatok gyártását megcélzó támogatás célja, hogy a magyar animáció világszínvonalon dolgozó alkotói minél több segítséget kapjanak ahhoz, hogy munkájuk a mai televíziózási szokások igényeihez igazítva, korszerű formában jelenhessenek meg a hazai és a nemzetközi mozgóképes piacokon. A pályázati eljárás háromszakaszos, a már támogatásban részesített gyermek, ifjúsági és családi témájú animációs filmsorozatok további epizódjai gyártásának és korábban már támogatott teljes sorozatok egész estés animációs TV-filmekké alakításának vissza nem térítendő támogatására.

Dargay Attila (1927-2009) Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregény rajzoló. 1945-től a Képzőművészeti Főiskolán tanult, de 1948-ban "osztályidegenként" kitették az intézményből. 1951-ben a Nemzeti Színháznál volt díszletfestő illetve a rajzfilmgyárban gyakornok. Az első magyar színes rajzfilm, A kiskakas gyémánt félkrajcárja elkészítésében is részt vett Macskássy Gyula mellett 1951-ben. Három évvel később már rajzfilmtervezőként, 1957-től pedig rendezőként dolgozott az akkor induló Pannónia Filmstúdióban. Hihetetlen érzékkel talált rá a veretes irodalmi alapanyagra, amelyekhez legendássá váló, kedves és szeretetre méltó figurákat rajzolt. Hallatlan népszerűségét egész estés rajzfilmjeivel érte el, talán legnagyobb sikere a sorozatként elkészült, majd egész estés filmmé összeállított Vuk. Életművének legjelentősebb részét animációs sorozatai tették ki, olyan ismert filmekben dolgozott, mint a Pom Pom meséi és A nagy ho-ho-ho horgász. A Pannónia első nagyjátékfilmes kasszasikerét, a Lúdas Matyit is ő rendezte 1976-ban. A Vukot és a Lúdas Matyit is 2,4 millióan látták moziban, így ezek lettek a Pannónia legnézettebb egészestés rajzfilmjei. Zsenialitása megkérdőjelezhetetlen, alkotásainak sikereit nemcsak a szakmai elismerések, filmjeinek népszerűsége, hanem nézettségi mutatói is igazolják. Történeteivel minden korosztályt meg tudott szólítani.

DARGAYATTILA2016

A bírálóbizottság:

elnök:
Orosz István (animációsfilm - rendező, grafikusművész) 

tagok:
Madarász István (rendező, forgatókönyvíró)
Varsányi Ferenc (rendező, forgatókönyvíró, producer)

A pályázati eljárásban támogatásban részesülhetnek:
a) olyan gyermek, ifjúsági és családi témájú animációs filmsorozatok, melyek a Médiatanács által 2011 óta meghirdetett animációs filmek gyártását célzó pályázati eljárásokban legalább egy alkalommal és legalább egy részre már nyertek el támogatást. A pályázónak a sorozatot a támogatott részek figyelembevételével, azokkal összhangban 13 részesre kell kiegészítenie.

b) a Médiatanács által korábban DARGAYATTILA pályázaton már támogatott és az Alap által lezárt ellenőrzésű teljes sorozatok keretjátékának, illetve összekötő részeinek forgatókönyvi, hangi, esetlegesen módosított zenei változatának elkészítése, és azok egész estés, minimum 52, maximum 90 perc hosszúságú animációs TV-filmekké alakítása.

Az évi keretösszeg:
200 000 000 Ft 

Az egy filmalkotásra jutó támogatás:
a) Az egy epizódra jutó támogatás összege a Médiatanács által már támogatott animációs filmek további epizódjai gyártásának támogatása esetében nem lehet magasabb a pályázó ugyanazon sorozatának korábbi epizódjaira elnyert összegek közül az egy epizódra jutó legalacsonyabb értékű támogatás összegénél.

b) A Médiatanács által korábban már támogatott teljes sorozatok egész estés animációs TV-filmekké történő alakítása esetén a támogatás összege legfeljebb 20.000.000 Ft lehet.

bővebb információ